Kalač: Zajedničkim aktivnostima do bolje saradnje

Kalač smatra da su ljudski kapaciteti u ODT u Rožajam veoma dobri, dok se za tehničke kapaciteti može reći da su zadovoljavajući, ali da ima i prostora za unapređenje
89 pregleda 5 komentar(a)
rožaje, opština, Foto: Aida Skorupan
rožaje, opština, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 14.05.2016. 11:42h

Saradnja Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Rožajama i policije je na zadovoljavajućem nivou, a mogla bi biti poboljšana planiranjem zajedničkih aktivnosti i edukacijom, ocijenio je rukovodilac tog tužilaštva, Hajran Kalač.

„Saradnja ODT i policije je na zadovoljavajućem nivou, i bi se poboljšati planiranjem zajedničkih aktivnosti koje bi doprinijele prevazilaženju eventualnih problema u provođenju istražnih radnji“, kazao je Kalač agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, unaprjeđenju saradnje doprinijela bi i edukacija namijenjena i tužiocima i službenicima policije.

„Koja podrazumjeva blagovremenu razmjenu informacija, sa ciljem djelotvornije borbe protiv svih oblika kriminala i unaprjeđenja opšteg stanja sigurnosti“, dodao je Kalač.

Komentarišući ocjene u Izvještaju Evropske komisije da, u praksi, saradnja između policije i tužilaštva u pretkrivičnim postupcima treba da se poboljša, one je kazao da smatra da su one zasnovane na pojedinačnim slučajevima u kojima su primijećeni nedostaci u saradnji.

Upitan kako vidi ulogu sudova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i da li smatra da je zadovoljovajuća saradnja tužilaštva i policije sa sudovima, on je ocijenio da ne postoje problemi u komunikaciji između tih institucija.

Kalač smatra da su ljudski kapaciteti u ODT u Rožajam veoma dobri, dok se za tehničke kapaciteti može reći da su zadovoljavajući, ali da ima i prostora za unapređenje.

Kako je kazao, rukovodilac i državni tužioci iz tog ODT-a redovno pohađaju seminare, koji se odnose na unaprjeđenje njihovog rada.

Kalač je ocijenio da bi Udruženje tužilaca trebalo bi da ima više aktivnosti koje se odnose na edukaciju tužilaca.

Na pitanje da li smatra da tužioci treba više da istupaju u javnosti i na taj način približe svoj rad građanima, on je odgovrio da se komunikacija ODT-a sa medijima odvija u skladu sa Uputstvom o postupanju u odnosu s medijima.

„Zajednički interes svih - tužilaštva, medija i javnosti, sastoji se u afirmaciji osnovnog prava svakog građanina da dobije istinitu, tačnu i blagovremenu informaciju, čime se jačaju temelji pravne države“, kazao je Kalač.

Taj odnos, kako je naveo, treba izgrađivati u partnerstvu tužilaštva i medija, budući da javnost ima pravo da zna i dobija informaciju.

„Koliko je pravo javnosti da zna ili da sazna što više o radu državnog tužilaštva, toliko treba da bude pravo i obaveza tužilaštva da informisanjem javnosti ne ugrozi postupak, naročito u ranim fazama – izviđaju i istrazi“, dodao je Kalač.

Intervju je dio projekta "Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju s građanima o svom radu“ koji agencija MINA, uz podršku Američke ambasade INL-programa, realizuje u saradnji sa Građanskom alijansom.

Bonus video: