Saga o višespratnicama u Budvi: Ni hotela, ni novca za nastavak gradnje

Uplata preostalih 2,4 miliona, na koliko je iznosila bankovna garancija, prolongirana je, jer je ICL inžinjering započeo postupak dobijanja dozvole da se izvrši prenamjena građevine u hotel
225 pregleda 16 komentar(a)
Zgrada, Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.05.2016. 19:18h

U kompleksu nedovršnih višespratnica nadomak budvanskog Staroga grada ipak neće biti otvoreni hoteli, jer je Opština aktivirala garanciju od 2.400.000 eura i tako naplatila kompletno dugovanje podgoričke kompanije ICL inžinjering.

Atlas banka je garantovala da će podgorička firma izmiriti dugovanje.

Opština i ICL inženjering prije četiri godine sačinili su ugovor o izmirivanju komunalija, prema kome je od 2012. do 2015. godine ta firma u opštinsku kasu uplatila gotovo pet miliona eura.

Uplata preostalih 2,4 miliona, na koliko je iznosila bankovna garancija, prolongirana je, jer je ICL inžinjering započeo postupak dobijanja dozvole da se izvrši prenamjena građevine u hotel.

Aktiviranjem garancije, ugrubo završen kompleks dvije sedmospratnice i dvije trinaestospratnice najvjerovatnije ostaće stanovi za tržište...

ICL inžinjering je prije godinu i po zahtijevala od Ministarstva održivog razvoja i turizma dozvolu da dvije od četiri zgrade pretvore u hotele.

Najveći građevinski kompleks u Budvi gradi podgorička kompanija Bemax.

Gradnja je praktično zamrznuta prije godinu, od kada su sa gradilište povučeni svi radnici...

Ipak, vlasnik kompanije Arsenije Vujović tvrdi da će gradnja uskoro biti nastavljena.

On je “Vijestima” rekao da su pretrpjeli ogromnu štetu aktiviranjm garancije, jer su taj novac namijenili za završetak gradnje kompleksa.

“Možda su oni u pravu, ali ne razumiju opšti društvni interes”, kazao je Vujović.

Opština je u septembru 2012. izdala građevinsku dozvolu za izgradnju 18.611 kvadrata stambenog, poslovnog i garažnog prostora, na 20 metara od Slovenske plaže.

ICL je u međuvremenu pripremio projektnu dokumentaciju da se dvije zgrade “pretvore” u hotele.

Zgrade koje su definitivno promijenile vizuru Budve i izazvale oprečna mišljenja stručne i laičke javnosti, ujedno su najviše u užem gradskom jezgru.

Bonus video: