"POKRENITE POSTUPKE ZA NADOKNADU ŠTETE"

GA: Oslobođeni skoro svi uhapšeni zbog nereda tokom protesta 24. oktobra

"Zaštitnik ljudskih prava i Savjet za građansku kontrolu rada policije do danas SU, u najvećem broju slučajeva koje im je GA prijavila, utvrdili kršenje prava od strane policijskih službenika"
7 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Printscreen (YouTube)
DF Protesti, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 13.05.2016. 08:51h

Građanska alijansa (GA) poslije posljednjih oslobađajućih presuda u postupcima koje je Uprava policije pokrenula protiv navodnih izgrednika tokom protesta 24. oktobra, pred Sudom za prekršaje Podgorica, poziva nadležne, prije svega Upravu policije, da saopšte rezultate istraga po pitanju izazivača sukoba tokom pomenutog protesta.

Iz Građanske alijanse su obavijestili javnost da su skoro svi građani koji su lišeni slobode te večeri oslobođeni odgovornosti.

"Među njima je bilo onih koji nijesu učestvovali na protestima, koji su uhapšeni ispred svojih kuća, starijih i bolesnih i onih koji su zadobili povrede. Napominjemo da je Uprava policije 25. oktobra 2015. godine saopštila da je lišila slobode 12 lica. Od tog broja, po našim informacijama, deset lica je oslobođeno, među kojima su i dva poslanika. Ne posjedujemo informacije za dvije osobe. Ovim se pokazuje da su tvrdnje direktora policije - da su policijski službenici postupali u skladu sa zakonom netačne, dok se sa druge strane pokazalo tačnim sve ono na šta je Građanska alijansa ukazivala u svojim nalazima tokom monitoringa protesta", navodi se u saopštenju koje potpisuje koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi Milan Radović.

Dodaje da su istrage protiv policajaca koji su prekomjerno upotrebljavali silu i zlostavljali građane, izostale.

"A na osnovu malog broja aktivnosti koje su sprovedene, može se ocijeniti da su neefikasne, spore i pristrasne, i da nijesu vodile identifikovanju počinilaca torture nad građanima koji su se udaljavali sa protesta. Policija, a posebno tužilaštvo, trebalo je da ulože mnogo više napora i identifikuju sve policijske službenike koji su kršili ljudska prava tokom protesta i da ih procesuiraju, u skladu sa zakonom, u cilju zaštite prava građana i integriteta Uprave policije. Nažalost, istraga je rezultirala lišavanjem slobode samo dvojice službenika, iako je GA registrovala 25 predmeta u kojima je došlo do kršenja ljudskih prava. Video materijalom zabilježeno je da je više od 20 službenika policije brutalno prebijalo građane. GA je zatim dokumentovala medicinske izvještaje, fotografije, slučajeve u kojima je uništena imovina građana i slučajeve prebijanja građana koji nijesu ni bili na protestima, kao i prebijanje i privođenje novinara", saopštio je Radović.

Za sve slučajeve, kako je dodao, zainteresovane su međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Takvim postupanjem i kasnijim nečinjenjem nadležnih, kako je naveo, nanijeta je ogromna šteta državi i njenim građanima.

"GA poziva sve građane koji su povrijeđeni i nezakonito hapšeni da pokrenu postupke za nadoknadu štete. Imajući u vidu nepostupanje institucija u otkrivanju i procesuiranju policijskih službenika, građane ujedno pozivamo da informišu javnost ukoliko i u tim procesima država zadrži pasivnu ulogu i dođe do opstrukcija. Takođe, želimo da istaknemo da su Zaštitnik ljudskih prava i Savjet za građansku kontrolu rada policije do danas, u najvećem broju slučajeva koje im je GA prijavila, utvrdili kršenje prava od strane policijskih službenika", zaključio je Radović.