Plamenac pozvan da se u roku od 15 dana javno izvini LGBT zajednici

"Kvir Montenegro očekuje javno izvinjenje sveštenika Plamenca u roku koji je odredio Ombudsman. U slučaju izostanka izvinjenja, Kvir Montenegro će se, u skladu sa zakonski predviđenim mogućnostima, adekvatno odnijeti prema tome"
172 pregleda 28 komentar(a)
Jovan Plamenac, Foto: Savo Prelević
Jovan Plamenac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2016. 06:33h

Postupajući po pritužbi koju je organizacija Kvir Montenegro podnijela Ombudsmanu protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Jovana Plamenca povodom javno izrečenog i naknadno ponovljenog govora mržnje prema LGBT osobama tokom dočeka pravoslavne Nove godine na gradskom Trgu u Podgorici, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ocijeno je da su u izjavama Plamenca konstituisani elementi govora mržnje usmjereni prema pripadnicima LGBT zajednice i osobama koje zagovaraju naša prava.

Kako je saopšteno iz Kvir Montenegro, ombudsman je izdao preporuku svešteniku Plamencu da se u roku od 15 dana javno izvini LGBT zajednici i uzdrži od korištenja govora mržnje prema LGBT osobama u budućnosti.

"Ombudsman se izjasnio i da je "stava da otvoreni govor mržnje nije i ne može biti u skladu sa bilo kojom vjerskom doktrinom, niti pozivanje na vjersko uvjerenje ili ciljeve crkava i vjerskih zajednica može biti opravdanje za govor mržnje". Kvir Montenegro očekuje javno izvinjenje sveštenika Plamenca u roku koji je odredio Ombudsman. U slučaju izostanka izvinjenja, Kvir Montenegro će se, u skladu sa zakonski predviđenim mogućnostima, adekvatno odnijeti prema tome", navodi se u saopštenju Kvir Montenegro.

Iz te organizacije su podsjetili da je Plamenac tokom dočeka pravoslavne Nove godine na gradskom Trgu u Podgorici rekao "neka se crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je bio u naših slavnih predaka".

"S obzirom na činjenicu da je Srpska pravoslavna Crkva u Crnoj Gori i regionu, tokom prethodnih godina, imala privilegiju da nesmetano i nekažnjeno krši važeće zakonodavstvo, te u više navrata širi mržnju, netrpeljivost i otvoreno poziva na diskriminaciju LGBT osoba u izjavama njenih predstavnika, a istovremeno bude izuzeta od snošenja odgovornosti i sankcija zbog takvog činjenja, Kvir Montenegro pozdravlja pozitivno rješavanje naše pritužbe protiv Svještenika Plamenca, kao i jasno iznesen stav Ombudsmana da vjersko uvjerenje ili ciljevi vjerskih zajednica ne mogu biti opravdanje za govor mržnje", dodaje se u saopštenju.

U Kvir Montenegro očekuju izjašnjenje Vrhovnog državnog tužilaštva o tome da li je u izjavama Plamenca bilo elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

"Kvir Montenegro, u svojim osnovnim vrijednostima njeguje zalaganje za puno poštovanje prava na slobodu vjeroispovijesti svake osobe u našoj zemlji. Vjerujemo da ni jedna religija nije zasnovana na mržnji, već na ljubavi i zalaganju za širenje tolerancije, podrške, skladnog i suživota bez konflikta bilo koje vrste među svim ljudima u društvu. Nažalost, svjedoci smo da određeni predstavnici vjerskih organizacija u svojim javnim istupima i djelovanju čine suprotno. Kvir Montenegro će nepokolebljivo i istrajno nastaviti da štiti dostojanstvo i brani osnovna ljudska prava svih LGBT osoba u našoj zemlji, koristeći sve zakonom predviđene mogućnosti. Svaki evidentirani slučaj kršenja ljudskih prava LGBT osoba od strane bilo koje vjerske organizacije, nastavićemo da prijavljujemo nadležnim institucijama i insistirati na njihovom adekvatnom i blagovremenom procesuiranju i sankcionisanju, u skladu sa zakonom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: