Predstavnica Juventasa članica upravnog odbora EvroAzijske mreže smanjenja štete

"Tijana Žegura je na osnovu dvanaestogodišnjeg iskustva u radu sa ranjivim grupama, posebno osobama koje koriste droge, izabrana između 5 kandidata, a za predstavnicu Jugoistočne Evrope su za nju glasale kolege iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
102 pregleda 1 komentar(a)
Tijana Žegura, Foto: Prcentar.me
Tijana Žegura, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 12.05.2016. 10:01h

Tijana Žegura, direktorka programa smanjenja štete NVO Juventas, je izabrana za predstavnicu Jugoistočne Evrope u Upravnom odboru EvroAzijske mreže smanjenja štete, saopšteno je iz Juventasa.

EvroAzijska mreža smanjenja štete, osnovana 1997. godine, je regionalna mreža smanjenja štete koja okuplja 29 zemalja iz 7 sub-regiona Evrope i Azije: Baltik, Centralna Evropa, Jugoistočna Evropa, Evropske države Komonvelta i nezavisne države, Kaukus, Centralna Azija i Rusija. Od 2005. ima Specijalni konsultativni status nevladine organizacije pri Ekonomskom i socijalnom savjetu Ujedinjenih nacija (ECOSOC).

"Tijana Žegura je na osnovu dvanaestogodišnjeg iskustva u radu sa ranjivim grupama, posebno osobama koje koriste droge, izabrana između 5 kandidata, a za predstavnicu Jugoistočne Evrope su za nju glasale kolege iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na ovaj način je priznat rad NVO Juventasa u polju prevencije narkomanije u proteklih 12 godina u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Juventasa.

Žegura je jedna od osnivačicaa programa smanjenja zdravstvene štete kod osoba koje koriste drogu, programa koji se u okviru Juventasa razvio u program smanjenja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih štetnih posljedica kod osoba koje koriste droge.

"Kroz ovaj program Juventasa se direktno pružaju usluge osobama koje koriste droge, osobama koje prodaju seksualne usluge i zatvorenicima. Pored servisa direktne podrške osobama pogođenim bolestima zavisnosti, program se bavi i istraživanjima, izradom javnih praktičnih politika, javnim zastupanjem, aktivnim učešćem u izradi nacionalnog i loklanog strateškog i normativnog okvira, te nadgledanju sprovođenja nacionalnih i međunarodnih smjernica. Glavni cilj na čijem ostvarivanju ćemo raditi tokom trogodišnjeg mandata je jačanje regionalne saradnje iz oblasti smanjenja štete kod i promocije i poštovanja ljudskih prava osoba koje koriste droge, ali i obezbjeđivanje održivosti servisa namijenjenih jačanju ovih kategorija stanovništva kako na regionalnom, tako i na pojedinačnim nacionalnim nivoima država Jugoistočne Evrope", kazali su iz Juventasa.

Bonus video: