Đaci dobili tablu, a porodilje sto

Istaknuto je da je donacija plod saradnje rotarijanaca Flensburga i Bara, na inicijativu iz 2014. koju su pokrenuli predsjednici klubova - Basara i dr Jovan Ivović
74 pregleda 1 komentar(a)
Nadežda Basara, Foto: Radomir Petrić
Nadežda Basara, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 11.05.2016. 18:44h

Odjeljenje učenika sa posebnim potrebama OŠ “Jugoslavija” u Baru dobilo je interaktivnu tablu.

Uređaj koji će djeci i predavačima omogućiti kvalitetniji rad darovala je Nadežda Basara, ljekarka rodom iz Bara, ujedno i predsjednica Rotari kluba iz njemačkog grada Flensburga.

Basara je, u ime Rotari kluba, juče uručila donaciju i porođajnom odjeljenju Doma zdravlja u Ulcinju - sto za porođaj žena sa invaliditetom, vrijedan 25.000 eura, dok je tabla vrijedna 3.000 eura.

Istaknuto je da je donacija plod saradnje rotarijanaca Flensburga i Bara, na inicijativu iz 2014. koju su pokrenuli predsjednici klubova - Basara i dr Jovan Ivović.

“Ideja je potekla od mog brata od strica dr Ivovića, koji je želio da pomognemo djeci ometenoj u razvoju. Interaktivna tabla je spoj interneta i učenja primjenom posebnih aplikacija, što će biti od velike koristi mališanima. Nastavićemo saradnju u velikoj akciji rekonstrukcije dječjeg odjeljenja barske Bolnice. Pozivam institucije u Crnoj Gori da apliciraju za donacije, sredstava ima dovoljno, samo treba aplicirati, a posebnu prednost imaju projekti u vezi sa majkom i djetetom, razvojem zdravstva”, rekla je Basara.

Direktorica škole Lidija Raković zahvalila se Nadeždi i njenom suprugu Branislavu, istakavši da je riječ o izuzetnoj pomoći za odjeljenje u kojem je 14 učenika.

Basara, odiva Ivovića iz Seoca u Crmnici, diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirala iz oblasti hematologije.

Usavršavala se u Kanadi na projektu dobijanja matičnih ćelija iz fetalne jetre, te u Parizu 1990. i 1991.

Doktorirala je u Beogradu gdje je do 1997. bila načelnik funkcionalne dijagnostike na Institutu za hematologiju Kliničkog centra, a tada odlazi da radi u Njemačkoj.

Na svom putu do sadašnjeg statusa jednog od najpriznatijih hematologa, transplantatora matičnih ćelija koštane srži i onkologa u svijetu, specijalizirala je kliničku farmakologiju, internu medicinu i subspecijalizirala hematologiju i onkologiju u Njemačkoj.

Iza nje je preko 1.800 transplantacija oboljelih od raznih vidova leukemija i limfoma sa procentom preživljavanja od čak 86 odsto.

U Njemačkoj je trenutno jedina žena iz jugoistočne Evrope koja je dobila titulu profesora medicine, a da nije rođena, niti se školovala u toj zemlji.

Bonus video: