Montenegro Airlines: Piloti će uskoro dobiti februarsku platu

“Vijesti” su imale uvid u pismo kojim piloti traže isplatu svih zaostalih primanja do 1. juna, a u suprotnom prijete i obustavom letjenja, adresirano na Upravni odbor aviokompanije Montenegro Airlanes, na čijem je čelu Daliborka Pejović
299 pregleda 18 komentar(a)
pilot (novina)
pilot (novina)
Ažurirano: 11.05.2016. 18:43h

Iz kompanije Montegro Airlanes (MA) saopštili su da nijesu dobili zahtjev kojim piloti traže isplatu zaostalih zarada, a u suprotnom prijete i obustavom letjenja.

“Do sada nijesmo ni od jednog državnog organa, a ni resornog ministarstva Vlade Crne Gore dobili bilo kakvu informaciju da je stigao zahtjev pilota naše Kompanije o eventualnom zaustavljanju saobraćaja”, piše u reagovanju kompanije.

Pismo kojim piloti traže isplatu zaostalih primanja adresirano je na Upravni odbor MA, na čijem je čelu Daliborka Pejović.

“Vijesti” su imale uvid u zahtjev Nezavisnog sindikata linijskih pilota, koji je potpisalo pet ljudi.

Oni upozoravaju da je, “i pored novih aneksa ugovora čiji je cilj prevashodno bio sprečavanje odlaska pilotskog kadra i stabilizacija finansijskih uslova rada, ipak došlo do višemjesečnog kašnjenja u isplati zarada koje, podsjećanja radi, traje od oktobra 2015...”

Oni zahtijevaju “izmirenje svih zarada” do 1. juna i “redovnu isplatu zarada i bonusa u narednom periodu”, i upozoravaju da će suprotnom biti “primorani da radikalnije izrazimo svoje nezadovoljstvo”, čak i da prestanu da lete...

Iz MA su saopštili da će zaposleni uskoro da dobiju februarsku zaradu.

“Nije istina da piloti, kao i drugi zaposleni u našoj kompaniji ne primaju platu od oktobra mjeseca, već je istina da se u našoj kompaniji upravo završava isplata februarske zarade, koju naši zaposleni, po pravilu, dobijaju svakog 15. u mjesecu. Takođe, do sada nijesmo ni od jednog državnog organa, a ni resornog ministarstva Vlade dobili bilo kakvu informaciju da je stigao zahtjev pilota naše kompanije o eventualnom zaustavljanju saobraćaja. Pretpostavljamo da je javnosti poznato da od ove godine MA isplaćuje platu u bruto iznosu, što dodatno opterećuje dinamiku isplata, ali plaćanje obaveza prema državi nema alternativu”. , saopšteno je iz Montenegro erlajnza.

Navode iz MA su naveli da su se na reagovanje odlučili kako bi “sačuvali sve veći putnički potencijal i odlične komercijalne rezultate koje kompanija bilježi u proteklom periodu”.

“Takođe smo svjesni da smo aktivnostima kojima smo ispravljali dugogodišnje probleme reflektovane u milionskim dugovima naljutili mnoge koji, čim se ukaže prilika, umjesto direktno, to rade skrivajući se iza medijskih naslova”.

Prema zvaničnim podacima, dug MA ukupno iznosi 71 milion eura. U aprilu je dugovao više od 12 miliona, na ime neplaćenih poreza i doprinosa.

Prema nezvaničnim informacijama, samo u posljednje tri godine, od kada je Pejovićeva na čelu kompanije, napravljen je gubitak od 25 miliona eura.

Bonus video: