Majke sa troje i više djece iz Rožaja: Tražimo što nam po zakonu pripada

Vasvija Košuta tvrdi da su nadležni pokušali da zataškaju problem, prikrivajući prave brojke i vršeći pritisak na žene da ne izađu na protest, uz obećanje da će njihovi zahtjevi biti pozitivno riješeni
106 pregleda 8 komentar(a)
Rožaje protest majki, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Rožaje protest majki, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 11.05.2016. 17:45h

Više desetina rožajskih majki troje i više djece, blokirale su danas saobraćajnicu u blizini tamošnjeg Zavoda za zapošljavanje, nezadovoljne što još nijesu ostvarile pravo na doživotnu naknadu po tom osnovu.

One su održale miran protest i najavile da će radikalizovati djelovanje - krenuti da štrajkuju glađu ili se pješke zaputiti ka Podgorici, ukoliko se njihovi zahtjevi hitno ne riješe.

Vasvija Košuta tvrdi da su nadležni pokušali da zataškaju problem, prikrivajući prave brojke i vršeći pritisak na žene da ne izađu na protest, uz obećanje da će njihovi zahtjevi biti pozitivno riješeni.

"Okupile smo se samo kako bismo ostvarile ono što nam po zakonu pripada. Ko što ste upoznati, nevladina organizacija Euromost zvanično je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja dobila informaciju da je u Rožajama sporono oko hiljadu zahtjeva majki. Kada je to javno objavljeno, iz MRS su pokušali demantovati sebe i umanjiti brojke. U međuvremenu su ekspresno pozitivno riješili još oko 300 zahtjeva, ali ne i cijeli problem“, rekla je Košuta.

Ona je rekla da žene iz Rožaja neće odustati.

"Nećemo dozvoliti bilo kakvu diskriminaciju koju je, pokazalo je vrijeme, najlakše izvršiti nad Rožajcima. Nije nam poznato sa kojim ciljem i iz kojeg razloga, ali ćemo istrajati da zakon bude isti za sve i da se tako i primjenjuje. Mjesecima smo iznosili problem, oni su se oglušivali, kada smo krenuli da se organizujemo i protestujemo, uslijedili su pritisci“, rekla je Košuta.

Ona je pozvala tužilaštvo da uđe u rožajski Zavod za zapošljavanje i preispita kako i gdje je nestala dokumentacija koja će omogućiti majkama da ostvare doživotnu naknadu:

"I da istraži da li je do sada bilo zloupotreba pilikom rješavanja zahtjeva".

Problem rožajskih majki je nastao zbog gubljenja dokumentacije koja dokazuje da su se duže od 15 godina javljale na Biro rada.

Mnoge žene sačuvale su kartone koji to protvrđuju, ali to nadležni ne prihvataju kao vjerodostojan dokaz.

Majke su novi protest najavile za sjutra u 12 sati.

Bonus video: