Pravni formira komisiju za Veljovićev rad

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević najavio sjednicu Vijeća
5727 pregleda 11 komentar(a)
Sa odbrane magistarskog rada 2010., Foto: Luka Zeković
Sa odbrane magistarskog rada 2010., Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.12.2018. 07:17h

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočevićuskoro će sazvati Vijeće te ustanove, koje će odlučiti o proceduri provjere autentičnosti magistarskog rada Veselina Veljovića.

Rakočević je “Vijestima” potvrdio da je rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić proslijedio fakultetu inicijativu Centra za građansko obrazovanje za provjeru rada Veljovića, zbog sumnje da je plagijat.

“Vijesti” su ranije upoređivale rad Veljovića sa udžbenikom njegovog mentora Milenka Kreće i došle do podatka da je direktor policije doslovno prepisao skoro 40 stranica knjige, koja se izučava na trećoj godini Pravnog fakulteta, u okviru predmeta Međunarodno javno pravo. Tako je magistrirao na štivu sa osnovnih studija, sporadično navodeći da se radi o citatima iz Krećinog udžbenika.

“Stigao nam je dopis rektora Nikolića i zakazaćemo posebnu sjednicu Vijeća fakulteta na kojoj ćemo odlučiti kojim ćemo se referentnim ustanovama obratiti da delegiraju svoje profesore u komisiju koja će procijeniti rad. Želimo da sve bude transparentno kako bi se svi navodi na pravi način ispitali i kako ne bi ostala ni najmanja mogućnost sumnje u nalaz komisije”, kazao je Rakočević za “Vijesti”.

Pravni fakultetPravni fakultet

Rektor Nikolić tražio je da se Veljovićev rad provjeri u skladu sa Odlukom, koju je Senat UCG donio 21. septembra i na osnovu koje se mogu provjeravati radovi nastali prije 2015. Na osnovu iste odluke, provjerava se i rad lidera Demokrata Alekse Bečića.

U Komisiji pred kojom je Veljović 2010. branio magistarski rad pored njegovog mentora Kreće, bili su tadašnji dekan i prodekan Ranko Mujović i Dražen Cerović.

“Vijesti” su ranije objavile da je Veljović iskoristio osmo poglavlje Krećine knjige pod nazivom “Priznanje država i vlada” za svoju magistarsku tezu “Međunarodno priznanje države u međunarodnom javnom pravu”.

Nekadašnji šef policije je sporadično naglašavao citate profesora Kreće, ali ne uvijek, s obzirom na gotovo identične rečenice, zbog čega je i nejasno kako je ova magistarska teza dobila najveće ocjene od Komisije.

Tadašnji dekan Pravnog fakulteta i član Komisije za odbranu rada Veljovića Ranko Mujović kazao je tada “Vijestima” “da je kandidat koristio udžbenik profesora Kreće, što je i naveo u fusnotama kao korišćenu literaturu”.

Mujović tada nije osporio da materiju na kojoj je Veljović magistrirao, za prelaznu ocjenu moraju znati studenti osnovnih studija, ali je kazao da je “osim rada, bitna i odbrana teze”.

Senat danas o odgovoru na inicijativu Demokrata Ustavnom sudu

Senat UCG će na današnjoj sjednici razmatrati i predlog odgovora Ustavnom sudu na inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o provjeri plagijata iz septembra.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove odluke tražili su poslanici Demokrata u Skupštini.

Prema nezvaničnim informacijama, u predlogu odgovora UCG se navodi da “kako posebni zakon još uvijek nije donijet, polazeći od svojih nadležnosti, a imajući u vidu da plagijarizam u visokom obrazovanju predstavlja problem sa kojim se suočava cjelokupna akademska zajednica na međunarodnom nivou, UCG je u cilju jačanja akademskog integriteta i kvaliteta visokog obrazovanja nabavio softver iThenticate za utvrđivanje plagijata,...”.

Navodi se i da se “pravilnim tumačenjem Odluke jasno se zaključuje da je njeno donošenje veoma značajno u kontekstu postavljanja osnova za sprečavanje navedene pojave, budući da će primjena softvera, osim prevenciji plagijata kao primarnom cilju, doprinijeti i unapređenju sveukupne akademske kulture i naučno-istraživačkog rada na UCG...”.

Bonus video: