Spomen ploča svecu Leopoldu Mandiću biće postavljena do septembra

Iz Opštine demantuju da je to razlog za povlačenje odluke iz skupštinske procedure, jer su iz Biskupiji , na njihovo traženje, potvrdili da je kuća na Stepeništu 28. oktobra na broju 17 rodna kuća sveca
359 pregleda 3 komentar(a)
Leopold Mandić, Foto: Slavica Kosić
Leopold Mandić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.05.2016. 15:36h

Povodom 150 godina od rođenja Svetog Leopolda Bogdana Mandića, sjutra će u Herceg Novom u kome je ovaj svetitelj rimokatioličke crkve rođen, biti služene tri svete mise u crkvama Svetog Leopolda i Svetog Jeronima .

Podsjećamo da je povodom 12. maja, dana rođenja Sv Leopolda bilo planirano i postavljanje spomen ploče na njegovu rodnu kuću na hercegnovskom Škveru.

Odluka o postavljanju spomen ploče povučena je sa sjednice SO 26. aprila, zbog, kako je objašnjeno , dodatnih konsultacija sa Kotorskom biskupijom oko usaglašavanja teksta na spomen ploči.

Iz lokalne uprave ističu da im je iz Kotorske biskupije saopšteno da “njima nije bitno da spomen ploča bude postavljena 12. maja, ali im je želja da to bude u ovoj godini kada se obilježava 150 godina od rođenja sveca”.

U javnosti su se pojavile spekulacije i “dokument” kojim se dokazuje da se u kući na Škveru, na kojoj je trebalo da bude postavljena spomen ploča ,nije rodio Leopold Bogdan Mandić. “Novi podaci zasnovani su na temeljnom izučavanju istorijskih izvora odnosno izvornih austrougarskih dokumenata koje čine vlasnički listovi, kupoprodajni ugovori, testamenti , izvještaji i spisi koji se čuvaju u državnim arhivima Crne Gore i Hrvatske, u Herceg Novom i Splitu, a koji na žalost po svoj prilici nisu bili poznati u trenutku pisanja nekoliko knjiga o sv. Leopoldu”, tvrdi mladi istraživač koji insistira da ostane anoniman?!

Iz Opštine demantuju da je to razlog za povlačenje odluke iz skupštinske procedure, jer su iz Biskupiji , na njihovo traženje, potvrdili da je kuća na Stepeništu 28. oktobra na broju 17 rodna kuća sveca.

“Oko kuće rođenja nema dileme, sada je samo potrebno usaglasiti tekst i proći proceduru”, saopšteno je iz hercegnovske lokalne uprave uz nadu da će sve biti završeno do septembra.

Ovo nije prvi put da se u Herceg Novom “lome koplja” oko sveca koji se zalagao za ekumenizam. Prije 11 godina lokalni parlament odbio je da postavi ploču na kuću na Škveru u kojoj se rodio znameniti Novljanin – kasnije katolički svetac.

Uz puno ružnih kvalifikacija I argumenata iz ratnih 90 godina, odbornici hercegnovskog lokalnog parlamenta su odbili predlog tadašnjeg odbornika Liberalne partije CG Gorana Skrobanovića da Novljani na skroman način odaju poštu svom poznatom sugradjaninu.

“Ova procedura, oko nečega što je civilizacijsko pitanje ,traje već deset godina. Iz čisto partijskih razloga opstriraju je DPS i SNP, uostalom kao i postavljanje nekih drugih obilježja, kao Bošnjacima i Srbima deportovanim iz Herceg Novog u maju 1992. godine nakon čega je većina ubijena , a tako su im puna usta demokratije i evropskih integracija”, ističe predsjednik OO SDP Dragan Šimrak.

On podsjeća da se “DPS koji sa Izborom vrši vlas u Herceg Novom, sada poziva na skupšinsku proceduru, a kada su razrješavali predsjednika Opštine to je moglo i mimo procedure”.

Mandić: Ostaću građanin svijeta

Bogdan Mandić, kasnije Sveti Leopold rođen je 12. maja 1866 godine u Herceg Novom. Nakon završenih studija zaređen je za svještenika 1890. godine. U Padovi u Italiji preko 40 godina bio je ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu. Svetim ga je proglasio 1983. papa Jovan Pavle II. U istoriji Rimokatoličke crkve zabilježeno je i da je u najkraćem periodu proglašen za sveca.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Vlada Italije je naredila da svi državljani Austro-ugarske koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo.

Sv.Leopold je odbio uz obrazloženje „Kao i moji preci Bokelji ja ću ostati građanin svijeta“.

Njegov grob u Padovi na kome piše “Leopold Bogdan Mandić, svetac iz Herceg Novog koji je osvojio svijet”, godišnje posjeti nekoliko miliona hodočasnika.

Bonus video: