Filatelista Tomo Katurić okitio se zlatom u Tirani

Na izložbi u glavnom gradu Albanije učestvovalo je 160 izlagača iz 12 blakanskih zemalja i kao gosti filatelisti iz Rusije i Kipra . Među zvanicama je bio ambasador Crne Gore u Albaniji, Ferhat Dinoša, koji je našem filatelisti čestitao na osvojenim zlatnim medaljama za Crnu Goru
97 pregleda 2 komentar(a)
Tomo Katurić, Foto: Slavica Kosić
Tomo Katurić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.05.2016. 15:45h

Filatelista Tomo Katurić iz Kamenara i članovi njegove porodice na nedavno završenoj filatelističkoj izložbi „Balkanfila 2016” koja je održana u Tirani, osvojili su dvije zlatne i dvije pozlaćene medalje.

Najviša odličja dobijena su za kolekcije “Poštanska istorija Boke Kotorske 1809 – 1873”i "Pisma bokeljskih pomoraca sa i ka jedrenjacima 1830-1890."

U izuzetnoj kolekciji Poštanska istorija Boke Kotorske je I prva marka izdata u Austro-Ugarskoj 1850. godine, kao I pisma iz vremena kada je Napoleon vladao ovim prostorima. Još su vrednija pisma sa turskim žigovima iz tog perioda.

Za drugu kolekciju poslednje pismo koje je nedavno nabavio , je iz 1872. godine. Kupljeno je na aukciji , a putovalo je iz Perasta za Buenos Aires u Južnoj Americi. Katurić objašnjava da su u filateliji manje važni pošiljaoci i primaoci pisama, već kolekcija ima značaj ako ima rijetke primjerke , ako nije u velikom tiražu objavljena, još bolje ako je unikatna, …U kolekciji su i dva pisma koja su sa Malte poslana u Kotor. Jedno je putovalo preko Brindizija, a drugo preko Trsta.

Katurić je počeo da izlaže 2001. godine, ali se filatelijom bavi od još od 1974 godine kada mu je stric Lazar, inače gradjevinski inžinjer "predao" kolekciju kako bi nastavio tradiciju koju je počeo njegom pradjed Mate , koji je bio pomorski kapetan na jedrenjacima, a nastavio djed Tomo koji je bio trgovac žitom. Katurićeva kolekcija je unikatna i dobrim dijelom sastavljena je od pisama iz porodične prepiske.

Na izložbi u glavnom gradu Albanije učestvovalo je 160 izlagača iz 12 blakanskih zemalja i kao gosti filatelisti iz Rusije i Kipra . Među zvanicama je bio ambasador Crne Gore u Albaniji, Ferhat Dinoša, koji je našem filatelisti čestitao na osvojenim zlatnim medaljama za Crnu Goru.

Od 2006. kada je osvojio prvu zlatnu medalju za nezavisnu Crnu Goru, Tomo Katurić je sa svjetskih takmičenja donio 12 zlatnih medalja.

Marke su najbolja promocija jedne zemlje, jer se na njima prezentuje, kultura, istorija, sport, flora I fauna, prirodne ljepote nekog kraja I turizam”, kaže Katurić. Podsjetio je da je 1804 godine otvorena prva Pošta u Boki, godinu prije nego u Dubrovniku, a prije 142 godina štampana je prva crnogorska marka sa likom Knjaza Nikole.

Katurić će učestvovati i na velikoj svjetskoj izložbi u Njujorku, od 24.maja do 04.juna, na kojoj će izlagati predstavnici 90 zemalja, članica FIPE.

Bonus video: