Uručene plakete dobrovoljnim davaocima krvi

"Procenat davalaštva u Nikšiću je jako veliki. Na 1.000 stanovnika njih četvoro daje krv"
93 pregleda 0 komentar(a)
dobrovoljni davaoci krvi nikšić, Foto: Svetlana Mandić
dobrovoljni davaoci krvi nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.05.2016. 13:44h

Povodom 11. maja, Dana dobrovoljnih davalaca krvi, nikšićka organizacija Crvenog krsta uručila je priznanja svima koji su dragocjenu tešnost do sada dali 50, 40, 30 ili 20 puta.

Milenko Eraković 50 puta se upisao kao dobrovoljni davalac krvi, dok su to 40 puta uradili Petar Eraković, Miodrag Rakočević, Željko Mirković i Veselin Gezović. Goran Barović, Velizar Obradović, Ratko Čvorović, Rajko Krivokapić i Željko Tomašević dali su krv 30 puta, dok su se Miljan Bulatović, Vujica Vuković, Novak Giljen, Zoran Marojević, Aleksandar Miljanić, Miloš Trebješanin, Miro Čanović, Veselin Jauković, Mitar Vučković, Ratko Perošević, Vladimir Nikčević, Momir Živković, Ranko Pavićević i Veselin Kontić u listu dobrovoljnih davalaca do sada upisali 20 puta.

Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje kazao je da volonteri nikšićkog Crvenog krsta na kvalitetan način vrše animaciju i podstiču građana za dobrovoljno davanje krvi, istovremeno ih edukujući o značaju dobrovoljnog davalaštva.

Goran Damjanović, predsjednik Organizacije dobrovoljnih davalaca krvi za Nikšić, kazao je da je Nikšić udario temelje dobrovoljnom davalaštvu krvi u Crnoj Gori i da je od tada perjanica dobrovoljnog davalaštva krvi.

“Imamo devet aktivnih klubova od ukupno 12 registrovanih. U minuloj godini organizovano je 25 akcija tokom kojih je prikupljeno 1.000 jedinica krvi. Uz to to kroz akcije porodičnog davalaštva prikupili smo još 1. 500 jedinica krvi. Procenat davalaštva u Nikšiću je jako veliki. Na 1.000 stanovnika njih četvoro daje krv”, kazao je Damjanović.

Bonus video: