NVO "Alfa centar": Pokrenuta kampanja "Pušti neka zvoni"

Ona je naglasila da vozilo za pola sekunde, koliko je dovoljno da se baci pogled na telefon, pri brzini od 60 kilometara na čas pređe osam metara, što odgovara dužini dva pješačka prelaza
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2016. 13:53h

Plato ispred Doma revolucije u Nikšiću zahvaljujući NVO „Alfa centar“ bio je pun nikšićkih osnovaca koji su došli da nauče više o saobraćajnim pravilima i propisima, ali i da pokažu šta znaju. Veliki saobraćajni čas bio je prilika da pomenuta NVO najavi početak kampanje „Pušti neka zvoni“.

Nada Radović je objasnila da se kampanja odnosi na upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje i da je to prva je kampanja u Crnoj Gori na pomenutu temu.

„Razgovor telefonom jedan je od najčešćih prekršajai opasna navika vozača u Crnoj Gori. Mobilni operateri su jasno definisali i ustanovili cijenu za minut razgovor, ali oni koji koriste telefon u toku vožnje ne znaju koliko može da bude velika cijena ove opasne navike“, kazala je Radović.

Ona je naglasila da vozilo za pola sekunde, koliko je dovoljno da se baci pogled na telefon, pri brzini od 60 kilometara na čas pređe osam metara, što odgovara dužini dva pješačka prelaza.

„To znači da za pola sekunde nepažnje može da strada i više pješaka. Zato pokretanjem kampanje želimo da građanima skrenemo pažnju na opasnost koja vreba pri upotrebi telefona u vožnji, ali i da pozovemo društvo i institucije na odgovornost, da se preduzmu konkretne aktivnosti, uspostavi kvalitetan rad i saradnja, kako bi se broj saobraćajnih nesreća izazvanih upotrebom mobilnih telefona u vožnji smanjio“, kazala je Radović.

Vladimir Ivanović, službenik Uprave policije u CB Nikšić, je kazao da je kazna za vozače koji ne poštuju zakonsku odredbu da u toku vožnje ne telefoniraju 50 eura. Kampanja“Pušti neka zvoni“ koja traje do 18.maja biće sprovedena na teretoriji cijele Crne Gore.

Edukativno – zabavni hepning „Veliki saobraćajni čas“ je tradicionalna manifestacija koju „Alfa centar“ godinama organizuje. Pored likovnog takmičenja na temu „Saobraćaj u mom gradu“, organizovan je i kviz poznavanja saobraćajnih propisa, a na kraju časa priređen je tehnički zbor specijanih vozila koja koriste Uprava policije, Služba zaštite i spašavanja, Hitna pomoć i Vojska Crne Gore, sa ciljem da se osnovci upoznaju sa funkijom i namjenom pomenutih vozila i opreme.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupio je dječiji animator Plavi Zekan, Umjetnički centar „Korak“, plesni klub „Royal“ i učenici drugog razreda Osnovne škole „Milija Nikčević“, koji su se predstavili sa koreografijom„Saobraćajni znaci“ sa kojom su minulog vikenda učestvovali i na budvanskom Karnevalu.

Galerija

Bonus video: