Inicijativa nikšićkih Demokrata: 12. maj obilježavati kao Dan zaštitnika grada

„Institucionalizacija Dana zaštitnika grada može se posmatrati kao pretpostavka za ostvarivanje prava građana, jer je 12.maja praznik kada se svi, bez razlike, bez ideološkog, nacionalnog i vjerskog određenja, usredsređujemo na ono najbolje u sebi i tragamo za najboljim u drugome“, kazao je Koprivica
112 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2016. 12:46h

Odbornici Demokrata u SO Nikšić, Veselinka Peković i Milivoje Zarubica, pokrenuli su inicijativu da se 12.maj, dan Svetog Vasilija Ostroškog, obilježava kao Dan zaštitnika grada. Kako je na konferenciji za novinare kazao Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata, Dan Sv. Vasilija je praznik svih građana Nikšića, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost, svetkovina sklada. Prema njegovim riječima inicijativa ima pravno utemeljenje u Zakonu o lokalnoj samoupravi i statutu Opštine Nikšić.

„Institucionalizacija Dana zaštitnika grada može se posmatrati kao pretpostavka za ostvarivanje prava građana, jer je 12.maja praznik kada se svi, bez razlike, bez ideološkog, nacionalnog i vjerskog određenja, usredsređujemo na ono najbolje u sebi i tragamo za najboljim u drugome“, kazao je Koprivica.

12.maj, kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio, je slava nikšićke Saborne crkve, ali i grada. Ove godine je jubilej – dvije decenije od kada su prvi put ulicama grada pronešene mošti Svetog Vasilija.

Promjena Statuta, kazao je Koprivica, u potpunosti je saglasna sa ustavnim načelom odvojenosti crkve od države, na čemu Demokrate insistiraju kao vrlo važnom programskom određenju. Ukoliko inicijativa, koju je OO Demokrata jednoglasno podržao, bude prihvaćena Dan zaštitnika grada bi se uredio posebnim aktom i odlukom, a Opština bi taj praznik obilježavala uz potpuno poštovanje autonomije i državnih, i crkvenih institucija.

“Ne mora dolaziti do preklapanja u obilježavanju tog praznika, već bi svaka institucija shodno svojim obilježjima, to uradila. Država i crkva nijesu rivali i svaka na svoj način može da obilježi taj praznik koga poštuju pripadnici svih vjera i nacija, i oni koji su vjernici i ateisti”, kazao je Koprivica i dodao će predstavnici Demokrata Nikšića učestvovati na sjutrašnjoj svečanoj litiji gradom.

Kao i svake godine u 18 sati počinje svečana litija ulicama grada, kojoj ne prisustvuje niko od predstavnika lokalne vlasti.

Odbornici Demokrata su na konferenciji za novinare istakli da njihova inicijativa nije usmjerena na preraspodjelu glasova, već na stvaranju povjerenja i sklada u zajednici.

Veselinka Peković je ukazala na pravni osnov za donošenje takve inicijative, a predložena formulacija dopune Statuta glasi: “U Nikšiću se na svečan način obilježava 12.maj dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, zaštitnika grada“.

Demokrate su najavile da će inicirati i da se jedna od neimenovanih ulica u Podgorici nazove po katoličkom svetitelju Leopoldu Mandiću.

Galerija

Bonus video: