Nikšićki osnovci pravili origami figure

Juićiro Omori, ataše za kulturu u ambasadi Japana, kazao je da se nada da će origami radionica doprinijeti boljem razumijevanju, ali i jačanju prijateljskih odnosa između Japana i Nikšića
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2016. 11:30h

Irena Perović, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Olga Golović” iz Nikšića prije dvije godine je od druga saznala za origami, vještinu izrade modela od papira, i od tada pravi figure od papira.

“Dopalo mi se to što može da se od samo jednog papira svašta napravi. Prvo sam napravila kutijicu i srce i to i dalje čuvam. Kada imam vremena dnevno napravim po pet–šest figura, a najviše volim da napravim cvijeće koje poklanjam drugarima. Oni se oduševe i onda ih učim kako to i oni da prave”, kazala je Irena.

Ona i tridesetak drugara iz pomenute škole prisustvovali su origami radionici koju su u Nikšiću organizovali JU "Muzeji i galerije" i ambasada Japana, a u okviru Programa podrške razvoju culture. Početne korake u izradi figura od papira prenio im je Miroslav Raičević, predsjednik Društva crnogorsko japanskog prijateljstva, koji u školi “Olga Golović” već 18.godina drži radionicu origamija.

Juićiro Omori, ataše za kulturu u ambasadi Japana, kazao je da se nada da će origami radionica doprinijeti boljem razumijevanju, ali i jačanju prijateljskih odnosa između Japana i Nikšića.

“Ove godine je deset godina od obnove crnogorske nezavisnosti, ali i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Japana. Aktivno radimo ne samo na polju kulture, već i na polju obrazovanja, zaštite životne sredine, zdravstva”, kazao je Omori i najavio da će 21. maja nikšićkom Domu zdravlja uručiti donaciju u vidu opreme.

Prema riječima Omorija kod Crnogoraca postoji veliko interesovanja za Japan, za tradiciju, kulturu i običaje.

“Mi smo geografski daleko, ali imamo dosta sličnosti. Crna Gora ima lijepu obalu, more i dobre restorane sa morskim plodovima, a Japanci mnogo vole morske plodove. Imamo i sličnosti na mentalitetskom nivou. Crnogorci su dobri u borilačkim vještinama i u džudou, karateu i aikidu su na svjetskom nivou”, kazao je Omori.

Nakon radionice prikazan je japanski animirani film "Bašta riječi".

Galerija

Bonus video: