Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo nagrada EU za mlade novinare istraživače

"Ovaj serijal je, prema mišljenju većine članova žirija, primjer uspješnog pronalaženja i provjeravanja informacija putem interneta, te njihovog povezivanja i kontekstualiziranja na način koji baca svijetlo na umrežavanje lokalne političke i ekonomske moći, a moći koja u Crnu Goru dolazi preko kontraverznih inostranih biznismena i netransparentnih investicija”
200 pregleda 0 komentar(a)
Ana Komatina, Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Ana Komatina, Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2016. 17:36h

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) Ana Komatina i Vladimir Otašević osvojili su nagradu Evropske unije za najbolje mlade istraživačke novinare u 2015. godini u vrijednosti od 3.000 eura.

Glavnu nagradu dobio je novinar Mirko Bošković, urednik TV serijala “Mehanizam”, prikazivanom na Javnom servisu, dok je druga nagrada otišla novinarki nedjeljnika “Monitor” Mileni Perović Korać.

Istraživači CIN CG-a dobili su nagradu za seriju istraživačkih tekstova pod naslovom “Dosije Pua”, objavljenom u “Vijestima”, u kojem su pisali o vezama kontraverznog malezijskog biznismena Vai Seng Pue sa moćnim inostranim investitorima u Crnoj Gori, bliskim crnogorskim vladajućim krugovima.

"Ovaj serijal je, prema mišljenju većine članova žirija, primjer uspješnog pronalaženja i provjeravanja informacija putem interneta, te njihovog povezivanja i kontekstualiziranja na način koji baca svijetlo na umrežavanje lokalne političke i ekonomske moći, a moći koja u Crnu Goru dolazi preko kontraverznih inostranih biznismena i netransparentnih investicija”, kazao je predstavnik žirija Duško Vuković.

"Ovo je veliki podsticaj za mene i kolegu Otaševića da nastavimo ovim tempom, da istražujemo teme od javnog značaja. Današnja nagrada je i priznanje da se u Crnoj Gori, kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, itekako ima šta istražiti", kazala je novinarka CIN CG Ana Komatina.

Njen kolega Vladimir Otašević podsjetio je na izjavu prošlogodišnjeg pobjednika konkursa, Seada Sadikovića, koji je zahvalnost usmjerio i prema Vladi Crne Gore.

"Radi se o činjenici koje treba da budu svjesni svi novinari istraživači u Crnoj Gori. Vlada je omogućila da Crna Gora postane destinacija koju posjećuje turistički i poslovno velik broj kontroverznih ličnosti sa svih meridijana. Neki, kao što je slučaj sa našim glavnim likom, dobiju i crnogorsko državljanstvo", rekao je Otašević.

Novinarka "Monitora" Milena Perović Korać je dobila nagradu za priču "Policija zataškava torturu u noći protesta", u kojoj je objelodanila činjenice o pokušajima institucija da zaštite odgovorne za prekomjernu upotrebu sile u noći protesta Demokratskog frona (DF).

Nagrade je uručio ambasador Evropske delegacije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Bonus video: