Iz MUP-a uvjeravaju: U biračkom spisku jedan dupli birač

"Smjestili smo sve iz baze MUP-a u AFIS, nakon toga za svaki otisak lica koja su u biračkom spisku izvršili smo poređenje sa otiscima koji su snimljeni u AFIS”, ukazala je Starovlah Knežević
135 pregleda 4 komentar(a)
Nataša Starovlah Knežević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nataša Starovlah Knežević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.05.2016. 17:37h

U biračkom spisku je upisan jedan dupli birač, pokazalo je poređenje podataka biračkog spiska s podacima u AFIS sistemu.

Pojašnjeno je da je AFIS informacioni sistem za automatazovnu obradu otisaka prstiju papilatnih linija.

Nataša Starovlah Knežević iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pojasnila je da su hardver i softver, koji su bili potrebni za instalaciju AFIS sistema isporučeni krajem marata, a instalacija završena 24. tog mjeseca.

"Softer omogućava poređenje svih otisaka koje Ministarstvo ima u bazi podataka, a koje su građani dali kada su aplicirali za izdavanje lične karte ili pasoša”, pojasnila je Starovlah Knežević na konfrenciji za novinare.

Ona je precizirala da je MUP unio u AFIS sistem podatke iz baze, a zatim ih uporedio sa podacima u biračkom spisku.

"Smjestili smo sve iz baze MUP-a u AFIS, nakon toga za svaki otisak lica koja su u biračkom spisku izvršili smo poređenje sa otiscima koji su snimljeni u AFIS”, ukazala je Starovlah Knežević.

Ona je rekla da su upoređeni podaci za 514.984 birača, odnosno, svih koji su 24. marta bili upisani u birčki spisak, a za koje je MUP imao podatke.

“Rezutati su pokazali da jedno lice ima dupli identitet. Ovo znači da su u biračkom spisku nalazi jedno lice koje ima dva matična broja. Riječ je o istom licu”, pojasnila je Starovlah Knećević.

Ustanovili su, kako je dodala, da se za 272 osobe otisci poklapaju, ali da te osobe imaju različite akvanumeričke podatke i fotografiju.

"Ta 272 birača imaju otisak isti sa nekim drugim, ali svi ostali podaci se razlikuju, što znači da se ne radi o istom identitetu. Radi se o različitim osoba, a greška je nastala prilikom uzimanja otisaka”, rekla je Starovlah Knežević.

Ona je navela da oko 100 osoba ima otisak srodnika.

"Ovdje se radi o tome da su u pitanju starije osobe od kojih je izgleda bilo nemoguće uzeti otisak pa je on uzet od sina ili ćerke”, rekla je Starovlah Knežević.

Ustanovili su, kako je navela, da je kod dvije osobe došlo do zloupotrebe identiteta.

"U pitanju su dva lica. Dva blizanca gdje je biometrijeske podatake davao jedan za obojicu", pojasnila je Starovlah Knežević.

Prema njenim riječima, kod 275 osoba je pogrešno uzet otisak što je 0,05 odsto od broja provjerenih lica i u domenu je statističke greške.

"Zaključak je da je rezultat analize da smo ustanovili da se poređnjem podataka pokazuje da u bračkom spisku imamo jednog duplo upisanog birača”, ponovila je Starovlah Knežević.

Ona je poručila da će MUP sprovesti postupke kako bi utvrđeni nedostaci bili otklonjeni.

Upitana, da li to znači da je sve spremno za izbore, Starovlah Knežević je kazala da je MUP sve odradio sve što je u njihovoj nadležnosti.

Bonus video: