Demokrate: Malo pažnje se posvećuje turističkom razvoju Nikšića

Ona je dodala da izgleda da se lokalna vlast u Nikšiću ugleda na državnu po pitanju razvoja turizma na sjeveru Crne Gore
148 pregleda 9 komentar(a)
Maja Stojanović, Foto: Demokrate
Maja Stojanović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 10.05.2016. 12:59h

Nikšić je grad sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, sa velikim ugostiteljskim potencijalima, koji povezuje crnogorsko primorje sa ljepotama sjevera, a ipak, grad u kojem se veoma malo pažnje posvećuje turističkom razvoju i kreiranju turističke ponude, kazala je članica Glavnog odbora Demokrata Maja Stojanović.

Ona je dodala da izgleda da se lokalna vlast u Nikšiću ugleda na državnu po pitanju razvoja turizma na sjeveru Crne Gore.

"Nemaran odnos prema ovoj grani privrede u našoj Opštini bacio je u zaborav sve turističke potencijale ovog grada Iako se u izvještajima Turističke organizacije Nikšić navode brojne realizovane aktivnosti u cilju turističke promocije grada, stanovnici Nikšića nijesu mogli primjetiti da grad obilaze organizovane grupe posjetilaca. Lokalna uprava se pohvali pojedinim radionicama ili seminarima u cilju promocije turizma, ali se dugogodišnje potcjenjivanje ove grane privrede u gradu pod Trebjesom ne može “sanirati” kratkotrajnim aktivnostima i nedovoljno plodotvornim rješenjima", kazala je Stojanović.

Ona je dodala da osnova za turistički razvoj, posebno za razvoj tranizitnog turizma, opština Nikšić ima na pretek, imajući u vidu i prirodne i društvene resurse koje posjeduje.

"Crvena stijena, blizu Nikšića, arheološko nalazište iz doba paleolita, lokalitet je od svjetskog značaja, jer se na njemu može pratiti preko dvjesta hiljada godina praistorije , a mi ne umijemo da cijenimo ovo arheološko blago. Čuveni Bedem u Nikšiću sazdan je na temeljima rimske citadele iz kojih je nikao srednjovjekovni grad Onogošt, koji je predstavljao i najjače uporište Turaka tada, a lokalna uprava već godinama ne radi na očuvanju i obnavljanju njegovih zidina. Carev most, koji se ubraja u jedan od najljepših u Crnoj Gori, Vukov most, Gornjepoljski vir, najveća estavela u Evropi, park-šuma Trebjesa, Krupačko , Slano i Liverovićko jezero, crkva sv. Petra i Pavla, hram sv. Vasilija Ostroškog, Gradski muzej - bivši dvorac kralja Nikole, sve su to turistički “dragulji” nikšićke Opštine. Demokrate Nikšića radiće na očuvanju našeg kulturnog i istorijskog blaga i potenciraće pravilnu valorizaciju resursa i njihovu zaštitu, koja je ključna za razvoj turizma u Nikšiću, jer grad pod Trebjesom zaista ima turističku ponudu kojom se može ponositi", zaključila je Stojanović.

Bonus video: