Pametnim sefom zaštićeni zaposleni u Jugopetrolu

Do sada su Jugopetrolove pumpe bile nekoliko puta na udaru pljačkaša, a uvođenjem Pametnih sefova, krađe će biti onemogućene, a zaposleni maksimalno zaštićeni.
56 pregleda 0 komentar(a)
Smart sef
Smart sef
Ažurirano: 11.05.2016. 06:14h

Jugopetrol je zbog učestalih provalnih, pa i oružanih krađa na benzinskim stanicama u Crnoj Gori, pokrenuo novi sigurnosni sistem – Pametni sefovi (Smart safes). Cilj je, prvenstveno, da se zaštiti osoblje koje radi u objektima Jugopetrola na način što će se spriječiti pokušaji krađe. Do sada su Jugopetrolove pumpe bile nekoliko puta na udaru pljačkaša, a uvođenjem Pametnih sefova, krađe će biti onemogućene, a zaposleni maksimalno zaštićeni.

Ovaj projekat visoke tehnologije je prvi u cijelom regionu a sprovodi se u saradnji sa Hypo Alpe Adria bankom. Pametni sef funkcioniše na jednostavnom principu: zaposleni na benzinskoj stanici deponuju novac u sef koji ga automatski broji i provjerava, zatim se novac elektronskim putem prebacuje na Jugopetrolov račun u banci.

Kasnije, novac iz sefa fizički preuzima ovlašćena agencija za prevoz dragocjenosti i transport novca. Šifru za pristup novcu u sefu ima samo i isključivo agencija koja vrši prevoz novca od benzinske stanice do banke. Dakle, niko od zaposlenih na stanici, uključujući i menadžment Jugopetrola, nema pristup niti može otvoriti sef.

Po riječima eksperata koji se bave instalacijom i održavanjem ovih sefova, pljačka novca je nemoguća. Ukoliko neko pokuša da pomjeri ili nasilno otvori sef, time će aktivirati alarm a na novčanice se automatski izliva mastilo, koje ih čini neupotrebljivim.

Andreas Papadedes, iz kompanije CubeI Q iz Grčke, koja je zadužena za menadžment pametnih sefova, naglašava: “Sve transakcije i sve aktivnosti u sefu kontroliše softver i ti podaci se nalaze na bezbjednosnom serveru, tako da imamo daljinsko praćenje i uvijek znamo tačno kakav je fizički status mašine i koje su finansijske transakcije ostvarene”.

“Zaposleni na Jugopetrolovim benzinskim stanicama sa Smart sefom dobijaju veliko olakšanje. Njihova bezbjednost, kao i bezbjednost kupaca, uzdignuta je na najveći mogući nivo. Pored toga, ovim projektom će biti unaprijeđen i keš-menadžment Jugopetrola i Hypo Alpe Adria Banke, ali i ostalih klijenata u budućnosti. To je samo uvod u veliki Jugopetrolov projekat rekonstrukcije i inovacija na svim benzinskim stanicama u Crnoj Gori”, naglasila je Dunja Zeković-Đonaj, marketing manager Jugopetrol AD.

Bonus video: