Otkriveno spomen obilježje petorici poginulih boraca NOR-a

Vojo Nikolić, član OO UBNOR-a, kazao je da je okupljanje u Rastovcu još jedno podsjećanje na borce koji su dali mlade živote za bolje sjutra
62 pregleda 10 komentar(a)
Rastavac spomen obilježje, Foto: Svetlana Mandić
Rastavac spomen obilježje, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.05.2016. 10:42h

U Rastovcu, kraj Nikšića, otkrivena je spomen ploča petorici poginulih boraca narodnooslobodilačkog rata iz toga kraja koji su poginuli 1943.godine prilikom pokušaja da izvade eksploziv iz neaktivirane avio bombe.

Riječ je o Đoku Jokoviću, Radovanu i Dušanu Miliću, Milošu Raduloviću i Mihailu Todoroviću, a novac za spomen obilježje dali su članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista iz Gornjeg Polja, porodice poginulih boraca, dok je porodica Jaredić dala zemljište za tu namjenu.

„Iako sa velikim zakašnjem sretni smo što ćemo sačuvati od zaborava ove hrabre proletere koji položiše živote na oltar domovine. Bomba je bila teška 500 kilograma, a polovina njene težine odnosila se na eksploziv“, kazao je Radomir Đukanović, član Opštinskog odbora UBNOR-a.

Vojo Nikolić, član OO UBNOR-a, kazao je da je okupljanje u Rastovcu još jedno podsjećanje na borce koji su dali mlade živote za bolje sjutra.

“Njihova slava nije prošlost, ona vječno traje, zato ovo spommen obilježje ima karakter trajnog života a ujedno i izraz trajne zahvalnosti mještana Gornjeg Polja da se na dostojan način kako priliči herojima palim za slobodu njihova imena sačuvaju od zaborava”, poručio je Nikolić.

Prema riječima Slobodana Bata Mirjačića, predsjednika UBNOR-a i antifašista Nikšić, imena pet mladih boraca koji su poginuli prije 73. godine „obasjavaće svjetlošću gornjopoljski kraj, a mještani će njihova imena čuvati od zaborava“.

Podsjetio je da je od 166 poginulih boraca iz Gornjeg Polja njih 149 bilo mlađe od 40, a 86 od 25.godina.

„Po zatvorima je propadalo 106 osoba iz Gornjeg Polja, a među njima je bila 51 žena“, kazao je Mirjačić.

Prema riječima Đukanovića Gornje Polje sa okolinom vjekovima je bilo poprište raznih bojeva, ali osvajači nikada nijesu uspjeli da kod tamošnjeg stanovništva ubiju volju za slobodom i borbeni duh.

Bonus video: