Traže isplatu duga: Piloti prijete da neće da lete

Piloti traže i redovnu isplatu zarada i bonusa u narednom periodu, u skladu sa aneksom ugovora u radu i Zakonom o radu
32 komentar(a)
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.05.2016. 05:41h

Linijski piloti Montenegro erlajnza (MA) zaprijetili su protestom, čak i obustavom letjenja, ako im se ne isplate dugovanja za plate.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, oni od Vlade i uprave MA traže zarade koje nisu isplaćivane od oktobra 2015. i zahtijevaju izmirenje svih plata do početka ljetnje sezone, odnosno do 1. juna.

Piloti traže i redovnu isplatu zarada i bonusa u narednom periodu, u skladu sa aneksom ugovora u radu i Zakonom o radu.

U protivnom, kao krajnju mjeru naznačili su redukciju planiranih letova, pa čak i potpunu obustavu.

“Postojeća situacija direktno i nedvosmisleno utiče na bezbjednost saobraćaja i putnika, a na početku smo ljetnje sezone gdje dolazi do drastičnog povećanja saobraćaja, samim tim i radnog opterećenja posada”, stoji u pismu pilota, članova nezavisnog sindikata upravnom odboru kompanije na čijem je čelu Daliborka Pejović.

Dugovi državne avio-kompanije iznose 71 milion eura, navedeno je u Informaciji o prioritetnim obavezama kompanije koju je sačinilo Ministarstvo saobraćaja početkom godine.

Ukupan dug dobavljačima je 31,2 miliona eura, od čega je na naplatu već dospjelo 12,3 miliona. Dug bankama je 10,1 milion eura, od čega je dospjelo 3,8 miliona eura. Brazilskoj banci BNDES za kupovinu aviona “embraer” dužni su 18,8 miliona eura, od čega ove godine dospijevaju dvije rate od ukupno 3,7 miliona eura.

Dug Poreskoj upravi za poreze i doprinose za plate iznosi preko 12 miliona eura u aprilu.

Gubitak u poslovanju u posljednje tri godine, prem nezvaničnim informacijama iznosi oko 25 miliona eura.

Informacijom se traži obezbjeđenje garancije od milion eura za kupovinu goriva od Jugopetrola, kao i preuzimanje obaveza vraćanja dvije rate brazilskoj banci od 3,7 miliona.

MA već duguje 1,5 miliona eura Jugopetrolu i cijeli iznos je dospio na naplatu.

Dug Aerodromima Crne Gore, po više osnova, iznosi 13,2 miliona eura, od čega je pet miliona dospjelo za naplatu, a za 8,1 milion je postoji sporazum na osnovu izvršnih sudskih presuda.

Dug beogradskom Aerodromu iznosi 1,5 miliona, a na naplatu je stiglo 379.000.

Agenciji za kontrolu letjenja dužni su 9,4 miliona, a dospjelo je na naplatu 742.000.

Kako bi premostili ove probleme, MA je na skupštini akcionara početkom marta povećao kapital registracijom emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital, odnosno dio duga je preuzela Vlada novcem poreskih obveznika.

Dug koji se konvertuje u akcijski kapital nastao je tako što je Vlada preuzela obaveze Montenegro erlajnsa prema brazilskoj banci BNDES.

Bonus video: