Provjetravati plastenike i spriječiti biljne bolesti

Visoke temperature i vlažnost vazduha, pogoduju pojavi lisne vaši, bijele mušice.
105 pregleda 1 komentar(a)
Željko Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Željko Milić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.05.2016. 14:58h

Agronom Batrić Dedović iz Vrtnog centra „Kalia“ kazao je da vremenske prilike pogoduju pojavi oboljenja kod biljaka i pojavi štetnih organizama.

„Prohladno i kišovito vrijeme, koje je uslijedilo poslije temperatura koje su se kretale i preko 20 stepeni, kao i najavljeni prestanak padavina sa visokim temperaturama i povećanom vlažnošću vazduha, pogoduju pojavi lisne vaši, bijele mušice, kalifornijskog tripsa i ostalih“, istakao je Dedović.

Velike temperaturne inverzije na teritoriji Podgorice zadale su glavobolje poljoprivrednicima zbog pojave parazita i biljnih bolesti.

Stoga Dedović, poljoprivrednicima koji se bave plasteničkom proizvodnjom, savjetuje da, redovno provjetravaju plastenike, te da ne dozvole kondezaciju vode na krovnoj konstrukciji. Radi praćenja pojave štetnih organizama, preporučuje da iznad usađenog povrća postave žute i plave ljepljive trake.

„Ukoliko se primijeti pojava neke od štetočina da se izvrši zaštita sa insekticidima kao što su: Wizard, Mospilan, Actara, Confidor i slično“, dodaje Dedović.

Osim biljaka uzgajanih u plastenicima, ugroženi su i ostale biljke. Stoga, navodi Dedović, rasad, kako povrća tako i cvijeća treba zaštiti od bolesti polijeganje rasada.

„Moja preporuka je kombinacija fungicida Mankozeb i Propamokarb, na primer Mankosav i Proplant“, savjetuje Dedović.

Prije sadnje biljaka preporučuje i prihranu đubrivima koja sadrže amino i huminske kiseline kao što je Aminosol, koji je i fiziološki stimulator i daje otpornost biljkama na nepovoljne i stresne uslove.

Jedan od poljoprivrednika Dragan Popović iz Mataguža u Zeti kazao je da se temperaturnih turbulencija već sada mogu primijetiti na biljkama, kako onima u plastenicima, tako i onima van njih.

„Na trešnjama se pojavila velika mušica, a plamenjača će ugroziti sve rasade van plastenika“, kazao je Popović.

On je naveo da će prskanja biti neophodna, te da će se svi poljoprivredni proizvodi naći kasnije u prodaji, u odnosu na prethodnu godinu.

Milić : Zbog nestabilnog vremena rod 30 odsto manji

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić potvrdio je da vremenske prilike ove godine nisu išle u korist poljoprivrednim proizvođačima. Prema njegovom mišljenju, iako je još rano dati tačne procjene, šteta bi mogla da bude i do 30 odsto manje roda u odnosu na prošlu godinu

„Ovakvo je vrijeme pogodno za razvijanje plamenjače i drugih oboljenja biljaka, ali iskusniji poljoprivrednici znaju da se mora preventivno djelovati i zaštititi biljka“, ocijenio je Milić .

Dodaje da zbog nižih temperatura i proizvodnja kasni, navodeći primjer krastavca koji je donedavno koštao svega 60 centi, a sada, umjesto da cijena bude niža, kilogram krastavca košta 80 centi.

„Biljke preživljavaju stresove zbog promjena u temperaturi. Danju su pod plastenicima visoke temperature, a noći su hladne“, rekao je Milić .

Bonus video: