Herceg Novi : Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Vijence u pomen palim borcima i žrtvama fašizma položile su danas i delegacije javnih ustanova kulture „Herceg fest“, muzej „Mirko Komnenović“ i galerija „Josip Bepo Benković“
162 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi- Dan pobjede na fašizmom, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi- Dan pobjede na fašizmom, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.05.2016. 13:42h

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje palim borcima i žrtvama fažizma na Savini, predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista, a zatim i Saveza udruženja boraca NOR-a su, obilježili su danas Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista, Petar Vlaović,je istakao da “ u zemlji punoj različitosti kakva je Crna Gora, svi moramo stati u odbranu antifašističkih vrijednosti i ne dozvoliti širenje retrogradnih ideologija koje su se prožimale kroz crnogorsku istoriju i širile mržnju na našim prostorima”.

Vijence u pomen palim borcima i žrtvama fašizma položile su danas i delegacije javnih ustanova kulture „Herceg fest“, muzej „Mirko Komnenović“ i galerija „Josip Bepo Benković“.

“Spomenik „ Bezmetković“ na Savini , Novljanina Luke Tomanovića, jednog od najznačajnijih vajara nekadašnje Jugoslavije koji je i sam bio borac u partizanskim jedinicama na najbolji način odslikava heroizam i veličinu pobjede nad fašizmom i nacizmom u kojoj je narod Crne Gore , Boke Kotorske i Herceg Novog dao ogroman doprinos. Deveti maj nije samo pobjeda oružja , nego i pobjeda civilizacijskog načina shvatanja života nad monstruoznošću fašizma i nacizma. Kulturna slika svijeta, a Herceg Novi je dio svijeta, ovakva kakvu poznajemo, ne bi postojala da nije bilo Devetog maja”, kazao je direktor JUK Herceg Fest Stevan Koprivica.

Na spomenik Bezmetković vijence su položili i generalni konzul i konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović i Slobodan Bajić.

Bonus video: