Božićna misa u katedrali na Topolici: Dom je tamo gdje je porodica

Nadbiskup Đonlešaj je sveštenstvu i vjernicima zaželio srećne blagdane, obilje Božijeg blagoslova, “ali i mudrosti u svim izazovima u kojima trebamo ostati onakvim kakvim Bog očekuje od nas - da smo mu vjerni, jer on ostaje uvijek vjeran nama”
775 pregleda 4 komentar(a)
Sa ponoćne mise, Foto: Radomir Petrić
Sa ponoćne mise, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.12.2018. 11:07h

Rimokatolički vjernici u barskoj opštini počeli su sinoć praznovanje Božića tradicionalnom ponoćnom misom u konkatedrali Svetog Petra apostola na Topolici. Svetu misu je služio nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj sa sveštenstvom Nadbiskupije barske.

U svojoj Božićnoj poslanici, nadbiskup Đonlešaj je sveštenstvu i vjernicima zaželio srećne blagdane, obilje Božijeg blagoslova, “ali i mudrosti u svim izazovima u kojima trebamo ostati onakvim kakvim Bog očekuje od nas - da smo mu vjerni, jer on ostaje uvijek vjeran nama”.

"Naše srce pred prizorom malenog Isusa u naručju njegove majke Marije ne može ostati ravnodušno. Njegovo je rođenje trajna slika čovjekovog susreta sa Bogom, nakon dugog trajanja iskušenja i osjećaja samoće, u kojoj nas Bog nikada nije ostavio same. Zato nikada ne možemo reći da je Bog od nas udaljen ili da nas se odrekao. On je čovjeku dokazao mjeru ljubavi, a kada ga iznova tražimo, ne smijemo zaboraviti da je prvo mjesto gdje on boravi - mi sami. Velika je i nezamisliva istina koja se sadrži u tome da je Isus i Bog i čovjek, rođen siromašan, u neuslovima, na slami i van svog porodičnog, toplog doma", navodi se u nadbskupovoj Božićnoj poslanici.

Monsinjor Đonlešaj je poručio da sve to potiče na nekoliko misli, a prva je da “moramo shvatiti da je dom tamo gdje je porodica, gdje nas vole i prihvaćaju”.

"Toplina doma se ne mjeri veličinom i bogatstvom prostora, već veličinom srca i ljubavi koja u tom prostoru vlada. Drugo, nejakog, malenog i siromašnog Isusa prepoznajemo u svojoj braći i sestrama čija nas materijalna situacija podsjeća na onu u kojoj je Isus došao na svijet, te za njih budimo svijetlo ovih blagdana. Ne ispustimo još jednu priliku da u godini koja slijedi budemo so zemlje i svijetlost svijeta", kazao je nadbiskup Rok Đonlešaj.

Monsinjor Đonlešaj je “sa vrlo iskrenim i bratskim željama, u punom zajedništvu sa svojim subratom, kotorskim biskupom, monsinjorom Ilijom Janjićem, te svećenicima, redovnicama i redovnicima obiju biskupija” čestitao Božićne blagdane svim katolicima, “kao i braći pravoslavcima i njihovim duhovnim pastirima, koji će radosni događaj Božića proslaviti za četrnaest dana”.

Pored Barana i Ulcinjana, misi ponočki su, kako je kazao nadbiskup , prisustvovali i katolički vjernici iz Albanije. Na misi je bio i barski protojerej stavrofor Slobodan Zeković.

Bonus video: