CG društvo ekologa: Zmija koja je ubijena u Bloku 5 nije šarka, u pitanju je neotrovnica

"Od otrovnica u Podgorici je moguće sresti samo poskoka, a njega je vrlo lako razlikovati od ostalih zmija po rogolikom izraštaju na vrhu glave i cik cak šarama na leđima"
213 pregleda 28 komentar(a)
zmija, Foto: Boris Pejović
zmija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2016. 07:45h

Zmija koja je ubijena u podgoričkom naselju Blok pet nije šarka, već je najvjerovatnije u pitanju neki smuk, odnosno neotrovna zmija, kazao je "Vijestima" Vuk Iković iz Crnogorskog društa ekologa.

Dragan Sekulović je prije dva dana u Ulici Velimira Terzića u Bloku pet ubio zmiju, koju su primijetili zaposleni u radnjama u blizini pumpe, preko puta hrama Hristovog Vaskrsenja.

Sekulović je kazao da je u pitanju "prilično velika zmija šarka".

"Takve sam gledao samo u nenaseljenim područjima", kazao je Sekulović.

Iz Crnogorskog društva ekologa su kazali da je šarka zastupljena na visinama iznad 1.200 mnv.

"Najviše je ima na visokoplaninskim predjelima sjevernog dijela Crne Gore, a dugačka je najčešće oko 55 cm, naviše 70 cm. Tako da se ovdje definitivno nije radilo o šarki već najvjerovatnije o nekom smuku tj. neotrovnoj zmiji", rekao je "Vijestima" Iković iz tog Društva.

Smukovi su u ovom dijelu grada, dodao je on, sve manje prisutni, a "trenutna njihova zastupljenost je samo ono što je ostalo usljed zauzimanja njihovog prostora od strane čovjeka".

"Od otrovnica u Podgorici je moguće sresti samo poskoka, a njega je vrlo lako razlikovati od ostalih zmija po rogolikom izraštaju na vrhu glave i cik cak šarama na leđima", rekao je Iković.

Prema njegovim riječima, strah od zmija se stiče, odnosno nije urođen.

"On je koristan u onoj mjeri u kojoj podstiče našu obazrivost i opreznost prema ovim životinjama. Djeca do četvrte godine nemaju strah od zmija, a naknadno im biva prenesen od roditelja i okoline. Stoga kao i svaki drugi strah tako i strah od zmija se moze prevazići. Danas gotovo svako želi ubiti zmiju, a mnogi od nas time pokazuju hrabrost. Tu se ne radi o hrabrosti, tu se prije svega radi o nedostatku kulture jer su zmije dio našeg zajedničkog prostora. Čovjek ubija ono što smatra opasnim, ono čega se plaši", kaže Iković.

Ukoliko ubijemo zmiju - na primjer u svom dvorištu, dodaje Iković, poslije par mjeseci pojaviće se druga jedinka na istom prostoru.

"Ubijanjem jedne zmije čovjek ostavlja čist prostor za naseljavanje druge zmije. Tako se može desiti da mjesto gdje je stanovala neotrovna zmija bude naseljeno otrovnom zmijom. Svaka biljka i svaka životinja na ovoj planeti ima svoje mjesto u jednom staništu koje naseljava i dprinosi prirodnoj ravnoteže te čini našu okolinu pristupačnom, pogodnom za život", rekao je Iković.

Bonus video: