Prva međunarodna taktičko pokazna vježba spasavanja: Saradnja na tromeđi

Posebno je atraktivna bila vježba gašenja isceniranog požara u hotelu Igalo i evakuacija gostiju i izvlačenja povrijeđenih pomoću užeta uz jastuk vatrgasaca i podršku helikopterske jedinice Direktorata za vanredne situacije MUPa Crne Gore
120 pregleda 3 komentar(a)
Pokazna Vježba Igalo, Foto: Slavica Kosić
Pokazna Vježba Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.05.2016. 14:41h

Oko 120 pripadnika vatrogasnih jedinica i službi zaštite i spasavanja iz Kotora, Tivta, Trebinja i Konavla i 20 volontera učestvovali su danas u Prvoj međunarodno taktičko pokaznoj vježbi spasavanja lica u Igalu.

Pred brojnom publikom pokazali su izuzetne vještine u pokaznim vježbama u slučaju saobraćajnog udesa, izvlačenja povrijeđnog lica i ukazivanje prve pomoći, zatim pretraživanja objekta, evakuacije ugroženih i gašenja požara i spasavanje u moru.

Posebno je atraktivna bila vježba gašenja isceniranog požara u hotelu Igalo i evakuacija gostiju i izvlačenja povrijeđenih pomoću užeta uz jastuk vatrgasaca i podršku helikopterske jedinice Direktorata za vanredne situacije MUPa Crne Gore.

Domaćin manifestaje je Služba zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi, a vježbi su se pridružili pripadnici CB Herceg Novi, Komunalne policije, Crvenog krsta, Hitne pomoći, Planinarskog kluba Subra i službe pomoći i dopreme na moru Emergensea.

Prva međunarodna taktičko-pokazna vježba spasavanja lica, u organizaciji hercegnovske Službe zaštite i spasavanja, izvedena je danas kod hotela “Igalo”.

Vježba je realizovana u saradnji preko 100 kolega iz službi zaštite i spasavanja Kotora i Tivta, Vatrogasne jedinice Konavle, Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Perasta i Krtola, kao i iz Centra bezbjednosti Herceg-Novi, Komunalne policije, Crvenog krsta, Hitne pomoći, Planinarskog kluba „Subra“ i komercijalne službe pomoći i dopreme na moru „Emergensea”, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi.

Pokazna vježba imala je tri segmenta: saobraćajni udes - izvlačenje povrijeđenog i ukazivanje prve pomoći, pretraživanje objekta, evakuacija ugroženih i gašenje požara u objektu i spasavanje na moru.

Za predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi, Andriju Radmana, vježba je pokazala da Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi, u saradnji sa kolegama iz regiona, može odgovoriti svakom zadatku.

“Požari, poplave i zemljotresi ne poznaju granice, ostavljaju za sobom materijalne posljedice, a nerijetko i ljudske žrtve. Jedino na ovaj način možemo doprinijeti sigurnosti našeg regiona”, kazao je rukovodilac Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi Aleksandar Škobalj.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, pohvalio je organizatore i učesnike pokazne vježbe, uz ocjenu da se radi o odgovornom odnosu prema društvu i sistemu. U slučaju da se i stvarno dogodi sličan scenario, imali bismo dobar i kalitetan odgovor, kazao je Mulić.

“Današnja vježba pokazala je spremnost svih snaga na području tromeđe Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, rekao je komandir Javne vatrogasne jedinice Konavle Mario Magud ističući da bi kroz evropske fondove mogli obezbijediti sredstva za njihovu djelatnost.

“Herceg Novi može računati na Trebinje, kazao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, Danko Vuković, ističući da saradnja između Trebinja i Herceg Novog “nije bila bolja ni vrijeme bivše Jugoslavije kada smo živjeli u zajedničkoj državi”.

Po završetku vježbe nastavljeno je druženje učesnika i upoznavanje građana sa vozilima i tehničkom opremom.

Bonus video: