Vukićević: Stvarati bolje uslove za rekreaciju djece

On je kazao da je fizička kultura dio opšte kulture
122 pregleda 0 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2016. 14:00h

U Crnoj Gori je potrebno stvarati bolje uslove za rekreaciju djece, poručio je profesor fizičke kulture, Budimir Vukićević, navodeći da je zabrinjavajući broj gojazne djece u državi.

On smatra da je potrebno u svakom gradu u Crnoj Gori izgraditi ili urediti prostor za rekreaciju djece gdje bi oni bili sigurni i prijatno se osjećali, uz obavezno prisustvo profesora fizičke kulture ili rekreatora koji bi im davao savjete.

“Podrška roditelja je izuzetno mala. Roditelji svoju djecu previše štite u smislu da smatraju da djeci ne treba fizičko opterećenje”, kazao je Vukićević agenciji MINA.

On je naveo da su razgovori koje vodi sa roditeljima zabrinjavajući.

“Roditelji preko izabranih ljekara oslobađaju od nastave fizičkog vaspitanja i sporta svoju djecu”, dodao je Vukićević.

On je ukazao da je u crnogorskim osnovnim školama uveden izborni predmet – “zdravi stilovi života”.

“Takav način je pozitivan, ali je samo slušanje predmeta nedovoljno da djeca prihvate takav način života”, smatra Vukićević.

On je objasnio da se na taj način djeci stvori predstava kako treba da postupaju, ali primjena stečenih znanja ne postoji.

Vukićević je saopštio da se narušava životni prostor i parkovi se pretvaraju u parking prostore i nova gradilišta.

“Ne postoji dovoljno uređenog prostora za rekreaciju i otvorenih sportskih poligona”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, broj djece u Crnoj Gori sa prekomjernom težinom je zabrinjavajući, što pokazuju i rezultati Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

On je objasnio da ima više razloga za to - nedovoljno uređenog prostora za rekreaciju i otvorenih sportskih poligona (pristup postojećim sportskim poligonima nemoguć bez novčane nadoknade).

Vukićević je dodao da su razlozi za to i nedovoljna fizička aktivnost i nepravilna ishrana (brza hrana nekontrolisanog kvaliteta i ispravnosti, slatki napici – sokovi gazirani i negazirani).” U svakoj školi postoji punkt za prodaju takvih sokova i hrane”.

On je kazao da je fizička kultura dio opšte kulture.

“Nažalost, odnos društva prema fizičkoj kulturi nam govori o stepenu opšte kultivisanosti”, smatra Vukićević.

Prema njegovim riječima, potrebno je stvarati bolje uslove za bavljenje sportom i rekreacijom i organizovati sportska društva gdje bi se djeca dobrovoljno učlanjivala, bez novčane nadoknade.

“Škole treba da obezbijede dovoljan broj slobodnih termina za korištenje sportskih poligona i sportskih sala za svoje učenike. Nažalost, škole izdaju pod zakup sale i sportske poligone sportskim klubovima”, saopštio je Vukićević.

On je ukazao da gojaznost nije samo estetski problem, nego uzrokuje i ozbiljne zdravstvene probleme.

Vukićević je naveo da je potrebno djecu od malih nogu pravilno usmjeravati, dodajući da su sport i vježbanje jedan od pravilnih puteva.

“Ako želite da vam dijete bude zdravog tijela i duha osigurajte mu da najmanje 60 minuta bude fizički aktivno u toku 24 sata”, poručio je on, navodeći da roditelji nijesu svjesni da, dajući novac za skupe gazirane sokove i brzu hranu, stvaraju djeci nesreću.

Vukićević je rekao da gojaznost prouzrokuje šećernu bolest, kardiovaskularne bolesti, respiratorne bolesti, poremećaj funkcije jetre, poremećaje koštano – zglobnog sistema, poremećaj funkcije bubrega i psihijatriska oboljenja.

On je ukazao da je fizička aktivnost jedan od najvažnih koraka u očuvanju zdravlja i naveo da su nepravilan način ishrane i fizička neaktivnost glavni faktori za hronične bolesti.

“Roditelji treba primjerom da utiču na svoju djecu. Treba postaviti opšti cilj da najmanje 30 do 60 minuta svakoga dana imate fizičku aktivnost koja, prije svega, treba da bude zabavna i treba da se uživa u tim aktivnostima, zajedno sa svojom djecom. Te fizičke aktivnosti treba da vas čine srećnim”, poručio je Vukićević.

On je ukazao da je vježbanje najbolja stvar za emocionalnu, mentalnu i fizičku kondiciju, a samim tim i jedan od ključnih elemenata pravilnog rasta i razvoja.

“Ako se bavite fizičkim vježbanjem i tijelo i um će vam biti zahvalni”, zaključio je Vukićević.

Bonus video: