Tinejdžeri u 2018. dominirali na vodi

Takmičari iz Crne Gore su i u godini na izmaku učestvovali na dva međunarodna takmičenja. Nastupalo je troje juniora i dvoje odraslih, a najbolji plasman je treće mjesto
387 pregleda 0 komentar(a)
Obučeni vozači skutera za bezbjednije plaže, Foto: SMSCG
Obučeni vozači skutera za bezbjednije plaže, Foto: SMSCG

Iza Sportskog motonautičkog saveza Crne Gore (SMSCG) je vrlo uspješna godina. Ovaj mladi sportski savez postao je punopravni član Međunarodne motonautičke unije, sa pravom glasa, a ove godine su primljeni i u Crnogorski olimpijski komitet.

Motonautika je sport koji obuhvata trke na vodi, što privlači ljude svih uzrasta, a su u Savezu veliku pažnju posvetili obuci najmlađih.

„S obzirom na to da smo jedini sertifikovani centar za obuku skutera na vodi u Jugoistočnoj Evropi, ove godine smo prvi put organizovali kurs za najmlađe, po pravilima Međunarodne motonautičke unije. Bilo je deset polaznika od kojih je najmađi imao šest godina, a sve je prošlo poprilično uspješno“, kaže Darko Prelević, predsjednik SMSCG.

Sa kursa motonautikeSa kursa motonautike

I ove godine organizovano je nacionalno prvenstvo. Ono što je osobito zanimljivo je da je među takmičarima bilo najviše mladih. Čak su i pobjednici u svim klasama kao i osvajači medalja bili tinejdžeri.

„Na nacionalnom prvenstvu su učestvovala djeca, među kojima je najveći broj polaznika kursa koji smo pomenuli. S obzirom da su neki od njih u konstantnom treningu, sa najvećom sigurnošću mogu da tvrdim da će na narednom nacionalnom prvenstvu čak i u klasi odraslih da postignu odlične rezultate“, kaže Prelević.

„S obzirom na to da su i u Ministarstvu sporta spoznali naš rad kao koristan za crnogorski sport, naša ambicija je da se fokusiramo na mlade, na njihov razvoj i eventualno učešće na međunarodnim takmičenjima“.

Darko PrelevićDarko Prelević

Takmičari iz Crne Gore su i u godini na izmaku učestvovali na dva međunarodna takmičenja. Nastupalo je troje juniora i dvoje odraslih, a najbolji plasman je treće mjesto.

„Planovi za narednu godinu se uglavnom svode na obuku mladih, a mi ćemo uložiti maksimalne napore da ih u zavisnosti od finansijske situacije pošaljemo na međunarodna takmičenja. Takođe, ukoliko bude prilike, nastojaćemo da im obezbijedimo poligon za obuku, bez čega nema kontinuiranog treninga i maksimalnih rezultata.

Poligon za obuku je izuzetno važan ne samo zbog takmičenja, već i zbog bezbjednosti na plažama. Naime, jedan ovakav poligon, za koji ne treba mnogo sredstava, omogućio bi da ljubitelji skutera na vodi nauče kako se pravilno koriste ove snažne i opasne mašine, čime bi se značajno smanjio rizik od nesreća, kojih je bilo i ove godine na našoj obali.

Kadrovske predispozicije imamo jer domaće instruktore vodi Aleksandar Aljoša Petrović, instruktor svjetskog ranga i profesionalni trkač sa mnogo uspjeha na međunarodnom nivou.

Bonus video: