Dobitnici nagrada iz Fonda za kvalitet i talente: Nagrade podstrek i pokazatelj da vas sistem prepoznaje

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom. Prosječna nagrada iznosi 1.000 eura
3224 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2018. 12:39h

Nagrade iz Fonda za kvalitet i talente su veliki podstrek za nas i pokazatelj da naše napore sistem ipak prepoznaje“, smatra Radovan Sredanović, nastavnik fizike u OŠ "Maksim Gorki" iz Podgorice, dobitnik nagrade iz novoosnovanog Fonda za kvalitet i talente.

Sredanović je i prvi po broju osvojenih bodova u kategoriji nastavnika osnovnih škola.

Radovan Sredanović

"Obožavam svoj posao. Autor sam i koautor velikog broja udžbenika i publikacija. Moji učenici godinama ostvaruju uspjehe na takmičenjima iz fizike na državnom i regionalnom nivou. Kada je riječ o Fondu, svaka nagrada je svakako svjedočanstvo da sistem vrednuje ono što radite, te tako doživljavam i ovu nagradu. Pored nagrada, najveća potvrda truda i toga da to što radite ima smisla, jesu učenici i odnos sa njima, u toku samog školovanja, tako i tokom naših, katkad vrlo emotivnih susreta godinama nakon što napuste školske klupe", rekao je Sredanović.

Učenica sedmog razreda OŠ "Risto Manojlović" iz Kolašina, Gala Dulović osvojila je najveći broj bodova u kategoriji učenika osnovnih škola.

Gala Dulović

"Imam sve petice, sviram klavir i iza sebe i imam 20 međunarodnih takmičenja, na kojima sam osvojila 16 prvih, jednu drugu i tri treće nagrade. Najdraže su mi ona iz Pariza, Milana i Ohrida. Samo prošle godine sam bila učesnica pet takmičenja, na kojima je konkurencija bila izuzetno jaka, jer su takmičari dolazili iz regiona, ali i šire. Bavim se i karateom, gdje sam ostvarila rezultate, a bavim se i odbojkom i folklorom", ističe Dulović.

Profesorica gitare u školi "Vasa Pavić" u Podgorici, Bojana Brajović istakla je da je posebno raduje što su nagradu iz Fonda dobili mnogi ljudi koje lično zna, i za koje cijeni da su zalaganjem i predanim radom zaslužili da se nađu na spisku.

"Radim ovaj posao četrnaest godina. Naša oblast odnosno muzika je izuzetno specifična, i činjenica da smo ove godine dobili šansu da i naš dodatni rad vrednuje, me raduje. Mi smo kroz bavljenje muzikom navikli da se takmičimo i na taj način dobijamo eventualne potvrde truda i rada, ali tek sada imamo mogućnost da tu vrstu potvrde dobijemo za cjelokupan svoj rad, osnosno kao predavači i pedagozi. ", rekla je Brajović koja je takođe bila u vrhu po broju osvojenih bodova među nastavnicima umjetničkih škola.

Učenica trećeg razreda srednje muzičke škole "Dara Čokorilo" iz Nikšića, Ivana Dendić je bila u vrhu osvojenih bodova u kategoriji učenika umjetničkih škola i nosilac je diplome "Luča".

Ivana Dendić

"U srednjoj školi sam takođe skroz odličan đak i član sam đačkog parlamenta. Odmalena se takmičim. Nastupala sam solistički na violini, te učestvovala u takmičenjima iz solfeđa. Istakla bih prvu nagradu iz violine na državnom nivou i prvu nagradu iz solfeđa na takmičenju u Srbiji, a imam veliki broj drugih nagrada. Planiram da upišem muzičku akademiju, i voljela bih da nastupam kao solista".

Nastavnica u gimnaziji "Tanasije Pejatović" u Pljevljima, Vesna Kastratović, nosilac zvanja nastavnik viši savjetnik i prosvjetni radnik sa 25 godina radnog iskustva, istakla je da je pet učenika njihove škole dobilo nagradu iz Fonda za kvalitet i talente.

Vesna Kastratović

"To je nagrada za rezulatate postignute u pethodnoj školskoj godini, ali i motivacija za budući rad. Ipak, za dobro obavljanje posla je potrebno prije svega da taj posao volite i da imate dobru komunikaciju sa učenicima, ali i da se stalno i neumorno usavršavate na profesionalnom planu".

Savjetnica za osnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete, Milica Lekić ponovila je iz Fonda nagradu dobilo oko 500 nastavnika i djece, te da oni dolaze iz 23 opštine i iz 125 škola.

"Fond je jedan od načina da kao Vlada i Ministarstvo pokažemo da vodimo računa o najboljima, ali je isto tako odličan način da najzad uvedemo u sistem najbolje, i to prema jednakim i transparetnim kriterijumima".

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom. Prosječna nagrada iznosi 1.000 eura, što znači će se za dobitnike nagrada iz Fonda izdvojiti oko pola miliona eura. Na konkurs za nagrade je pristiglo 1.200 prijava.

Bonus video: