Obilježava se Svjetski dan Crvenog krsta: Građani da se uključe u humanitarnu misiju

"Broj aktivnih volontera Crvenog krsta je u Crnoj Gori dvije hiljade i uključeni su u brojne djelatnosti: zdravstvenu, socijalnu, djelovanje u nesrećama, promociju humanih vrijednosti", navodi se u saopštenju
85 pregleda 0 komentar(a)
Crveni krst, Foto: Shutterstock
Crveni krst, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2016. 08:45h

Svjetski dan Crvenog krsta obilježava se danas, kada počinje i Nedjelja Crvenog krsta Crne Gore, tokom koje će opštinske organizacije organizovati brojne događaje, a tema ovogodišnje proslave je “Svuda za svakoga”.

"Svuda širom svijeta, Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je tu za svakoga. Sa neutralnošću i nepristrašnošću, mi nudimo nadu i podršku. Mi djelujemo kao snaga za pozitivne promjene u zajednicama kada je to najviše potrebno", kaže se u saopštenju.

Crveni krst je prisutan svuda, obezbjeđujući podršku najugroženijima – od nesreća velikih razmjera, konfliktnih situacija, do udaljenih i nepristupačnih oblasti. "Glavnu snagu našeg Pokreta čini 17 miliona volontera koji svakog dana pružaju podršku ljudima u stanju potrebe".

"Broj aktivnih volontera Crvenog krsta je u Crnoj Gori dvije hiljade i uključeni su u brojne djelatnosti: zdravstvenu, socijalnu, djelovanje u nesrećama, promociju humanih vrijednosti", navodi se u saopštenju.

U okviru Nedjelje Crvenog krsta će širom Crne Gore biti realizovane aktivnosti kako bi se građanima približila humanitarna misija i oni bili pozvani da se uključe u njeno ispunjavanje.

Biti organizovana Akcija solidarnost na djelu - prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina.

Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi, biće održana 11 maja, uz veliku akciju davanja krvi.

Tokom Nedjelje Crvenog krsta bići organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu, akcije dobrovoljnog davanja krvi, takmičenja u pružanju prve pomoći, posjete starijima, druženja volontera.

Bonus video: