"Karneval otvorenog srca" u Budvi: Do kasno u noć slavili početak ljetnje sezone

Mašte nije falilo, za šta su se pobrinule brojne grupe iz Italije, Bolivije, Austrije, Albanije, Malezije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore
81 pregleda 2 komentar(a)
Karneval, Budva, Foto: Vuk Lajović
Karneval, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.05.2016. 07:38h

Velikom karnevalskom povorkom u kojoj je učestvovalo više od 1.500 maskiranih učesnika iz 40 karnevalskih grupa, sinoć je održana centralna svečanost ovogodišnjeg Međunarodnog turističkog budvanskog karnevala, koji se odvijao pod motom “Karneval otvorenog srca“.

Karneval je zvanično označio i početak ovogodišnje ljetnje sezone. Budva je do kasno u noć bila zaista grad otvorenog srca, u kome se uz dobar ritam, pozitvnu energiju, za koje su se pobrinuli organizatori Turističke organizacije (TO) Budve i NVO „Feštađuni“, zabavljalo više hiljada posjetilaca, koji su došli u metropolu turizma kako bi osjetili karnevalski duh.

A mašte ni ove godine nije falilo, za šta su se pobrinule brojne grupe iz Italije, Bolivije, Austrije, Albanije, Malezije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Odlična zabava, raspoloženje učesnika i dobar provod u cijelom gradu, potvrdili su da je budvanski karneval tradicionalno najbolji u regionu. Karnevalska povorka predvođena kapom karnevala, mažoretkama i gradskom muzikom krenula je od kafea “City”, Mediteranskom ulicom do Starog grada, gdje je bila postavljena centralna bina.

U gotovo dvoipočasovnoj šetnji, pozdravaljani usput aplauzima građana i turista, karnevalske grupe su prodefilovale glavnom gradskom ulicom, da bi se ispred bine na trgu ispod starogradskih bedema predstavljali izvodeći karnevalsku tačku. Na kraju predstavljanja i posljednje karnevalske grupe, nebo iznad Budve osvijetlio je veliki vatromet.

Nakon karnevalskog, fešta u gradu je nastavljena muzičko-plesnim spektaklom koji se odvijao na tri bine ispred i unutar Staroga grada. Na bini ispred Staroga grada nakon završetka karnevala brojne posjetioce zabavljala je popularna srpska pop pjevačica Jelena Tomašević, a nakon nje nastupili su fenomenalni “ABBA tribute bend”, koji su podsjetili na velike hitove ovoga, nekada popularnog švedskog kvarteta, koji je osamdesetih godina harao svjetskim top listama.

Predsjednik Opštine Srđa Popović kazao je da je organizatore poslužilo lijepo vrijeme, ne skrivajući zadovoljstvo odličnom posjećenošću.

„TO Budva se potrudila da pravim programom obezbijedi zainteresovanost građana Crne Gore i cijelog regiona za dešavanja u Budvi. Ovom feštom obilježava se neformalni početak ljetnje turističke sezone“, kazao je zamjenik direktora TO Budve Aleksandar Armenko.

Trenutno u Budvi boravi 6.500 turista. Karneval se završava danas velikim dječijim karnevalom, gdje je najavljeno učestvovanje više od 30 grupa mališana iz cijele Crne Gore.

Bonus video: