Blokada računa ne pogađa djecu

Zaposleni su Zavodu “Komanski most” prinudno naplatili naknadu za prevoz, nakon što je istekao rok za isplatu dugovanja
167 pregleda 3 komentar(a)
"Komanski most", Foto: Boris Pejović
"Komanski most", Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2016. 20:00h

Zbog neisplaćenih naknada za troškove prevoza, zaposleni u Zavodu “Komanski most” blokirali su račun ustanove za smještaj lica sa posebnim potrebama.

Direktor Zavoda Vaselj Dušaj saopštio je da je račun blokiran od 21. aprila, ali da svakog časa očekuju deblokadu.

“Račun je blokiran prvog narednog dana po isteku roka koji je bio dogovoren za isplatu sredstava prevoza. Na osnovu zaključka Vlade, sredstva su obezbijeđena i svakog časa očekujemo deblokadu računa”, saopštio je Dušaj.

Zaposleni su, dok se čekala odluka Vlade, pokrenuli postupak kod javnog izvršitelja, koji je blokirao račun zbog njihovih potraživanja.

Radnicima je, prema nezvaničnim informacijama, rješenjem Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, Ministarstvo rada i socijalnog staranja trebalo ukupno da isplati oko četiri 4.000 eura, ali je pare dobio samo dio radnika.

“Pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova Ustanova kao druga strana u sporu, preduzela sve potrebne aktivnosti za naknadu troškova prevoza na rad i sa rada za traženi period, i obavezala se rješenjem da će isplatiti tražene nadoknade”, navodi se u saopštenju Dušaja.

On, međutim, nije odgovorio zbog koliko novca je blokiran račun Zavoda.

Tvrdi da, pored blokade računa, nije “ni najmanje narušen proces rada i redovno izdržavanje korisnika”.

“Ustanova je sa našim dobavljačima izgradila korektan i stabilan odnos, tako da ni u jednom momentu ne može doći do zastoja na planu izdržavanja korisnika, i sve tako dok se ne izvrši deblokada računa”.

Vlada je ranije zadužila Ministarstvo finansija da, po rješenju Agencije, iz budžetskih rezervi isplati 112.639 eura na ime neisplaćenih troškova prevoza za zaposlene u ustanovama socijalne i dječje zaštite, za period od 1. januara 2010. do 25. februara 2015.

Novac za isplatu naknada za prevoz obezbijedilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, koje je navedeni iznos uplatilo u budžetske rezerve kako bi ih resor finansija isplatio radnicima.

Najviše novca trebalo je da bude isplaćeno zaposlenima u centrima za socijalni rad Podgorica, gradskih opština Golubovci i Tuzi i Opštinu Danilovgrad - ukupno 65.891 euro.

Zavodu “Komanski most” trebalo je da bude isplaćeno 4.011 eura.

Bonus video: