Đukanović i Grbović će otkriti spomenik crnogorskim komitama

"Na svečanosti će govoriti i Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a Nikšić"
984 pregleda 13 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS
Ažurirano: 25.12.2018. 12:56h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govoriće u srijedu 26. decembra 2018. u 12 sati na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću na otkrivanju spomenika posvećenom svim crnogorskim komitama 1916-1929. koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, saopšteno je danas iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

"Na svečanosti će govoriti i Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a Nikšić. Pored Predsjednika, spomenik će svečano otkriti i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović", navodi se u saopštenju.

Spomenik je djelo akademskog vajara Sretena Milatovića, kombinacija je bijelog autohtonog nikšićkog kamena i stakla, visine je dva metra i 80 centimetara, ima dva kamena stuba koji predstavljaju komitske pokrete, dok će između njih biti stakleni stub kao simbol savremene Crne Gore.

"Stubovi su na vrhu spojeni kamenom gredom u obliku crnogorske kape sa komitskim grbom, dok će na Spomeniku pisati "U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore 1916-1929"", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: