Podgorica: Jaglika Adžić će dobiti svoju ulicu

Kada je vidjela da joj u plamenu nestaju roditelji, braća i komšije, Jaglika se istrgla iz ruku njemačkih vojnika i skočila u vatru
638 pregleda 6 komentar(a)
spomenik u Pivi, Foto: Svetlana Mandić
spomenik u Pivi, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.05.2016. 19:21h

Podgorica bi, ukoliko odbornici Skupštine 16. maja usvoje predlog, trebala da dobije ulicu - spomen obilježje hrabroj Pivljanki Jagliki Adžić.

Saobraćajnica koja bi dobila naziv po njenom imenu nalazi se na potezu od Cetinjske ulice do starih studenstkih domova.

“Između 60 stanovnika Plužina, koje su zatvorili u kuće, štale i kolibe i zapalili ih, fašisti iz njemačke divizije “Princ Eugen“, izdvojili su sedamnaestogodišnju ljepoticu Jagliku, imajući sa njom druge namjere. Kada je vidjela da u plamenu nestaju njeni roditelji Stoja i Krsto, braća Milorad, Momčilo i Dušan, komšije i prijatelji, Jaglika se istrgla iz ruku njemačkih vojnika i skočila u vatru”, navodi se između ostalog u obrazloženju razloga da Jaglika dobije spomen obilježje davanjem njenog imena ulici.

U Drugom svjetskom ratu, istaknuto je, Piva je dala brojne žrtve, njemački okupator počinio je brojne zločine u tom kraju od prvog do desetog juna 1943. godine, strijeljano je 500 žena, staraca i odojčadi, ,

Na sjednici Skupštine glavnog grada 16. maja pred odbornicima biće i predlog da na Koniku dobije Bulevar i dr Ibrahim Koristović.

Ta saobraćajnica nalazi se između Ulice Avda Međedovića i Bulevara Pera Ćetkovića.

“Bio je ljekar i humanista, rođen 1901, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Podgorici. Kao odličan đak dobio je državnu stipendiju i otišao na studije medicine u Beču. Na fakultetu je bio među najboljima i u redovnom roku diplomirao 1925. godine”, navodi se između ostalog u obrazloženju.

Dr Koristović je, kako se navodi, bio veliki humanista, u Drugom svjetskom ratu bio je privržen NOR-u, liječio je ilegalce, njihove porodice i zatvorenike.

“Radni vijek počeo je u Podgorici, gdje je i penzionisan. Bio je načelnik Doma zdravlja, u nekoliko mandata odbornik gradske Skupštine, nakon penzionisanja živio je u Petrovcu, umro je 1970. godine, a sahranjen je u Sarajevu”, piše u dokumentaciji.

Mitropolitu Visarionu saobraćajnica

Crnogorski mitropolit vladika Visarion Borilović treba da dobije saobraćajnicu od Studentske ulice pa na sjeveru pored novog stambenog bloka kod Univerziteta.

“Potiče iz ugledne porodice iz Bajica, sa Cetinja. Vladao je Crnom Gorom od 1685. do 1692. godine. Za njegovo ime se vezuje oslobođenje Herceg Novog od Turaka, prisajedinjenje sedam brda i drugih. Za crnogorskog mitropolita - vladiku rukopoložio ga je u pećki srpski patrijarh Arsenije III Čarnojević”, navodi se u dokumentaciji.

Bonus video: