Karavan “spačeka” na Žabljaku

Okupljeni su u Klubu ljubitelja “spačeka” i po pravilu noće u šatorima, ali je njih ukupno 163, zbog hladnoće, u četvrtak veče konačilo u “Planinci"
193 pregleda 0 komentar(a)
karavan, Foto: Obrad Pješivac
karavan, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.05.2016. 17:28h

Više od sedamdeset popularnih “spačeka” ispunilo je parking žabljačkog hotela “Planinka”.

Vlasnici kultnog “Citroenovog” kultnog automobila, svi iz Francuske, došli su na Žabljak u okviru turneje duge 7.000 kilometara.

Okupljeni su u Klubu ljubitelja “spačeka” i po pravilu noće u šatorima, ali je njih ukupno 163, zbog hladnoće, u četvrtak veče konačilo u “Planinci”.

Tokom tradicionalnog relija, prvi put su u Crnoj Gori i na Žabljaku, gdje su njihovi vremešni ljubimci izazvali znatiženju i nostalgiju mještana i turista.

“Prvi put oni prolazimo Crnom Gorom i očarani smo. Sve vam je sjajno i sa puno zadovoljstva susrećemo se sa vašim putevima, planinama, prelijepim kanjonima i rijekama. Žalim što smo tek sada ovdje”, kazao je Bernar Melidu, član organizacionog odbora relija.

Ovogodišnja misija počela je u Francuskoj, a karavan je preko Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine stigao u Crnu Goru.

Namjervaju da se provozaju i kroz Srbiju, a potom vrate kućama.

Vremešni četvorotočkaši, od kojih je najmlađem 35 godina, imaju logistiku koja ih prati sa dva servisna vozila.

Logistika je neophodna ne samo zbog godina, već i zbog drumova, jer su za etape odabrani makadamski putevi od kojih su naročito izazovni oni na brdovitom Balkanu.

Zbog toga su učesnici prekjuče u sumrak, dok se motori još nijesu ni ohladili, po nešto čačkali.

Bonus video: