Skromno, muzika samo iz nekoliko baraka

"Zadužio sam se da bih imao ovako bogatu trpezu za slavu. Slavili su i moj otac i djed, a ja nastavljam tradiciju", rekao je Salihi koji je u Crnu Goru došao sa Kosova
116 pregleda 4 komentar(a)
Đurđevdan na Koniku, Foto: Zoran Đurić
Đurđevdan na Koniku, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.05.2016. 10:10h

Đurđevdan se u izbjegličkom kampu na Vrelima ribničkim juče slavio slabije u odnosu na prethodne godine. Muzika i pjesma, koje su karakteristične tokom proslave, u kampu su se mogle čuti iz svega nekoliko baraka.

Ipak, porodice Roma, koji tradicionalno slave Đurđevdan, pobrinule su se da, od svojih skromnih finansija, odvoje više od uobičajenog i da ovaj datum obilježe nešto svečanijom trpezom.

U porodici Adnana Salihija koji ima desetoro djece, ali i brojne unuke, sa slavljem su počeli dan uoči Đurđevdana. Dan slave se, prema njegovim riječima, započinje kupanjem, a slaviće ga i danas. Prema običajima posljednjeg dana se ide i u crkvu.

"Zadužio sam se da bih imao ovako bogatu trpezu za slavu. Slavili su i moj otac i djed, a ja nastavljam tradiciju", rekao je Salihi koji je u Crnu Goru došao sa Kosova.

On je kazao da nije lako obezbijediti svečaniju proslavu, ali da se ipak ne može požaliti jer on radi i izdržava veliku porodicu.

Slično je bilo i u porodici Remzije gdje su ukućani skupljali novac preko cijele godine ne bi li Đurđevdan obilježili kako dolikuje.

Trinaest članova porodice se okupilo ispred barake, dok je Remzija kao najstarija pripremala jagnjetinu, koja je nezaobilazna na đurđevdanskoj trpezi.

"Ove godine je bolje nego prošlih, ali nažalost muziku ne možemo da pustimo jer se u komšiluku desio smrtni slučaj", kazala je Remzija.

Prema njenim riječima, običaj je da se dan obilježi i tako što će članovi porodice dobiti poklone, novu odjeću i obuću, u skladu sa mogućnostima.

Bonus video: