Herceg Novi: Tvrđava Forte Mare otvorena za posjetioce

Duže od šest decenija na tvrđavi se tokom ljeta organizuje prikazivanje filmova i to je, tvrde mnogi jedan od najljepših i najstarijih bioskopa pod vedrim nebom
536 pregleda 0 komentar(a)
Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.05.2016. 13:47h

Tvrđava Forte Mare danas je ponovo otvorena za posjetioce, a od sjutra (subota) naplaćivaće se ulazinice. Kapije tvrđave biće otvorene svakog dana od 7 do 19 sati. Cijena ulaznice za individualne posjete iznosi 2 eura, dok je cijena pojedinačne ulaznice za grupne posjete 1 euro. Planirano je i otvaranje suvenirnice.

Iz JUK Hercerg fest koji upravlja hercegnovskim tvrđavama najavlju zanimljiv program koji će biti organizovan na tvrđavi Forte mare. I ove godine, 21 juna, biće organizovana manifestacija Buđenje ljeta, nekoliko koncerata, vjerovatno i festival klapa kao i dio programa Montenegro film festival.

Duže od šest decenija na tvrđavi se tokom ljeta organizuje prikazivanje filmova i to je, tvrde mnogi jedan od najljepših i najstarijih bioskopa pod vedrim nebom. Prije četvrt vijeka posljednja projekcija na tvrđavi prikazana 4. novembra, pa je ljetna bioskopska sezona trajala punih 5 mjeseci.

Sa tvrđave se pruža lijep pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv, na Gradsku luku i Igalo, ali i na Stari grad i padine Orjena.

Tvrđava Forte Mare, je najbolje očuvana hercegnovska utvrda čiju je gradnja počeo Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15 vijeka.

U turskom vremenu tvrđava je dobila današnje gabarite , a Turci su je u više navrata dograđivali I uređivali. Pretpostavlja se da su najobimniji radovi izvedeni poslije 1542 jer se od tog vremena pominje kao jaka kula ili kao kula Abas paše. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su uradili obnovu kule prilagodivši je tadašnjoj odbrani I naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv.