Green Home: Prihvatite da su brane na Morači neprihvatljive

"Sprovodi se politika svršenog čina"
77 pregleda 0 komentar(a)
hidroelektrana Morača, brana, Foto: EPCG
hidroelektrana Morača, brana, Foto: EPCG
Ažurirano: 06.05.2016. 11:59h

Izvršna direktorica nevladine organizacije "Grin Houm” Nataša Kovačević saopštila je da Vlada treba da posluša glas civilnog društva i prihvati da je plan hidroelektrana (HE) na Morači “društveno, ekonomski i sa aspekta životne sredine neprihvatljiv”.

Ona tvrdi da je Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore jasno navela da je prilikom investiranja u hidroenergiju potrebno osigurati da se procjena uticaja na životnu sredinu, zakonodavstvo o vodama i obaveze zaštite prirode poštuju.

“Posebno za zaštićena područja i područja od visoke prirodne vrijednosti koji mogu potencijalno postati dio NATURA 2000 mreže”.

Ocijenila je da je plan HE na Morači u direktnom sukobu sa tim zahtjevom, jer Skadarsko jezero i kanjon Morače ispunjavaju sve uslove da bude područje Natura 2000.

O tome, tvrdi, postoje brojni naučni radovi.

Ocijenila je da posljednji “hitni pozivi” Vladi da formira Komisiju za ocjenu potencijalih investitora za izgradnju četiri HE na Morači govore o isključenju javnosti iz daljeg toka razvoja kontroverznog projekta.

“Ne samo da se do sada niko iz Ministarstva ekonomije nije pojavio sa jasnim ekonomskim indikatorima o isplativosti ovog projekta, nego se uporno i bezočno sprovodi politika svršenog čina, u netransparentnom procesu koji traje još od 2007.

Bonus video: