CeMI počeo sa pružanjem besplatne pravne pomoći

Besplatna pravna pomoć, kako su pojasnili iz CeMI-ja, podrazumijeva pružanje primarne pravne pomoći - početno pravno savjetovanje i pružanje opštih pravnih informacija
254 pregleda 0 komentar(a)
CEMI, Foto: Facebook.com
CEMI, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 06.05.2016. 08:26h

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) počeo je sa pružanjem besplatne pravne pomoći za pacijente i pozvao građane da im se obrate u slučaju da im treba pravni savjet, mišljenje i zastupanje u oblasti ostvarivanja prava pacijenata.

Iz CeMI-ja su podsjetili da je besplatna pravna pomoć jedan od najvažnijih aktivnosti u okviru projekta "Liječenje zdravstvenog sistema Crne Gore".

"Za sve dodatne informacije i prijavljivanje kršenja vaših prava kao pacijenata možete nam se obratiti putem telefona 020/511-424, u periodu od devet do 17 sati i biće vam dodijeljen advokat i ekspertska pravna pomoć“, kaže se u saopštenju CeMI-ja.

Informativni materijal o pružanju besplatne pravne pomoći distribuiran je i nalazi se u svim opštim i specijalnim bolnicama i domovima zdravlja u Crnoj Gori.

"Svjesni problema sa kojima se susreću građani Crne Gore u ostavarivanju prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a u skladu sa sličnim aktivnostima koje su realizovane prethodnih godina, CeMI je odlučio da kroz pomenuti projekat krene sa sprovođenjem besplatne pravne pomoći“, navodi se u saopštenju.

Besplatna pravna pomoć, kako su pojasnili iz CeMI-ja, podrazumijeva pružanje primarne pravne pomoći - početno pravno savjetovanje i pružanje opštih pravnih informacija.

"Takođe, u zavisnosti od težine dobijenih slučajeva kršenja prava pacijenata, besplatna pravna pomoć podrazumijeva i besplatno zastupanje pred sudovima, kao i u postupcima medijacije, ali i sastavljanje podnesaka kojim bi se ovakvi slučajevi pokrenuli pred nadležnim sudskim organima“, kazalu su iz CeMI-ja.

Projekat je podržan kroz program „Criminal justice civil society program (CJCSP)“, finansiran od ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

"Ovim projektom CeMI želi da doprinose smanjenju korupcije u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Kroz projekat će se raditi na jačanju svijesti građana o njihovim pravima kao pacijenata i pružati besplatna pravna pomoć svim zainteresovanim pacijentima u zaštiti njihovih prava, a djelovaće se i na zakonski i strateški okvir za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama u zdravstvu i registraciji i distribuciji ljekova”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: