Seksualni napasnik uči đake istoriji

Direktorica Zoja Bojanić-Lalović saopštila da će raskinuti ugovor sa pripravnikom, ako je osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji
66 pregleda 38 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vijesti
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 06.05.2016. 05:35h

Uprkos tome što je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji, Podgoričanin A. D. već mjesecima obavlja pripravnički staž u Gimnaziji “Slobodan Škerović”.

Direktorica Zoja Bojanić-Lalović saopštila je “Vijestima” da će raskinuti ugovor sa tridesetsedmogodišnjakom, ako se utvrdi da je A. D. pravosnažno osuđen u Srbiji.

Ona je pojasnila da će preko nadležnih državnih institucija provjeriti navode o postojanju pravosnažne presude:

“Ukoliko se ipak dokaže da je imenovani pravosnažno osuđen za navedeno krivično djelo, Gimnazija će raskinuti ugovor o stručnom osposobljavanju“.

A. D. je u martu 2011. godine uhapšen zbog sumnje da je seksualno napastvovao jednu Novosađanku i protiv njega je vođen krivični postupak.

Iz Osnovnog suda u Novom Sadu “Vijestima“ su saopštili da je u maju iste godine oglašen krivim, zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje i osuđen na 10 mjeseci zatvora.

“Ovakva odluka je pravosnažno potvrđena presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, dana 10. novembra 2011. godine“, odgovorili su iz Osnovnog suda.

“Vijesti” su potvrdu dobile, nakon što je nekoliko roditelja obavijestilo redakciju da je A. D. od januara angažovan kao pripravnik na predmetu istorija.

“Vijesti“ su juče pokušale da stupe u kontakt sa A.D. preko telefonskog broja registrovanog na člana njegove uže porodice.

Rečeno je da nije tu, nakon čega se niko nije javljao na pozive, ni odgovorio na sms “Vijesti”.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, nastavnik koji je pravosnažnom presudom osuđen za krivična djela protiv polne slobode ne može obavljati obrazovno-vaspitni rad.

Bojanić-Lalović je istakla da sa A. D. nije zasnovan radni odnos, već je samo na stručnom osposobljavanju.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti“, A. D. je završio Filozofski fakultet u Novom Sadu, Odsjek istorija.

Iz Ministarstva prosjvete i Gimnazije pojasnili su da je on upućen u Gimnaziju na osposobljavanje u trajanju od devet mjeseci:

“Imenovani je nakon uredne aplikacije za učešće u Programu, na osnovu propisanih kriterijuma i izabranih poslodavaca, sa prosječnom ocjenom 8.33 dobio Gimnaziju kao poslodavca za stručno osposobljavanje“.

U odgovoru piše i da kandidat, prilikom zasnivanja radnog odnosa u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, treba da ispunjava uslove tražene konkursom, među kojima je i uvjerenje nadležnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Pojasnili su da korisnici Programa stručnog osposobljavanja ne zasnivaju radni odnos, već su samo „na stručnom osposobljavanju kako bi samostalno mogli nakon devet mjeseci da obavljaju poslove u struci“.

Naglasili su da nastavnici koji se stručno osposobljavaju ne mogu samostalno da izvode nastavu, već samo pod nadzorom mentora.

Na pitanje da li i korisnici programa, koji su osuđeni za krivična djela protiv polne slobode, ipak mogu da odrađuju pripravnički staž, odgovorili su da je A. D. upravi škole dostavio Uvjerenje nadležnog suda da se ne nalazi na evidenciji za krivična djela iz nadležnosti suda i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Ugovor sa pripravnikom raskida se zbog "opravdanih razloga"

Za razliku od Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji zabranjuje nastavnicima koji su osuđeni ili protiv kojih se vode postupci za krivična djela protiv polne slobode da rade u obrazovno-vaspitnoj ustanovi, Zakon o stručnom osposobljavanju visokoškolaca ne prepoznaje tu problematiku.

Ugovor koji sklope korisnik i poslodavac može se raskinuti ako za to “postoje opravdani razlozi“- zbog nepoštovanja ugovornih obaveza, ekonomskih problema u poslovanju ili ako je ponašanje korisnika takvo da ne može nastaviti stručno osposobljavanje. Prema Krivičnom zakoniku Srbije i Crne Gore, u krivična djela protiv polne slobode spadaju silovanja, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, nedozvoljene polne radnje, podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa, posredovanje u vršenju prostitucije, navođenje maloljetnog lica na prisustvovanje polnim radnjama...

U krivično djelo nedozvoljene polne radnje, za koje je A.D. pravosnažno osuđen, spadaju pokušaji silovanja, neželjeni dodiri, poljupci tokom kojih nije došlo do penetracije, ali uključuje seksualni kontakt do kojeg je došlo silom, prijetnjom ili ucjenom.

Bonus video: