Vrijedna priznanja za članove barskog udruženja "Pčela"

U Hrvatskoj je u konkurenciji bilo 112, a u BiH 250 uzoraka meda pčelara iz te dvije države, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Austrije
473 pregleda 0 komentar(a)
Senzorsko ocjenjivanje meda, Foto: Privatna arhiva
Senzorsko ocjenjivanje meda, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.12.2018. 15:39h

Na samom kraju godine, članovi barskog udruženja „Pčela“ dobili su još tri vrijedna priznanja za kvalitet svog meda.

Na XIII međunarodnom međužupanijskom ocjenjivanju meda u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, Milan Čelebić i Nenad Nikolić dobili su zlatne medalje za svoj planinski med - Čelebić za onaj iz Murića, na jezerskoj strani Rumije, a Nikolić za med sa Poda, sa obronaka Lisinja.

Nikolić je potom u Brčkom u BiH, na međunarodnom organoleptičkom ocjenjivanju kvaliteta meda, dobio zlatnu medalju sa maksimalnih 25 bodova.

U Hrvatskoj je u konkurenciji bilo 112, a u BiH 250 uzoraka meda pčelara iz te dvije države, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Austrije. Nikoliću je ovo bio prvi uspjeh, ujedno i prvi izlazak na neko takmičenje u pčelarskoj karijeri koju je započeo prije tri godine.

"Za odlazak na ova takmičenja inspirisali su me uspjesi naših kolega iz „Pčele“, Omera Bogdanovića, Slavka Đuranovića, Eve Vujović i Fadila Husića, koji su nedavno na Novosadskom sajmu osvojili dvije zlatne i dvije srebrne medalje za naš, kako kažemo, zlatni med sa obronaka Rumije. Prije ocjenjivanja, mjerena je vlaga i morala je biti ispod 20' posto, a onda se pristupilo senzorskom ocjenjivanju meda - boja, ukus, miris i čistoća", kazao je „Vijestima“ Nikolić nakon povratka sa ovih takmičenja.

U ovom trenutku, on u Podama ima 41 pčelinje društvo. Kaže da je pčelarstvo zavolio uz pomoć i stručne savjete komšije Čelebića, uglednog barskog pčelara.

Ova godina je za pčelare, dodao je, u ovom dijelu primorja, prema riječima starijih kolega „bila odlična“.

Bonus video: