MANS proslijedio predmet „Gvozdenović“ ASK-u

Iz te NVO ističu da su tužilaštvu u posljednjih petnaestak godina podnijeli više krivičnih prijava u kojima je Branimir Gvozdenović sumnjičen za zloupotrebu službenog položaja
2049 pregleda 3 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.12.2018. 16:23h

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila je danas Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) inicijativu za pokretanje postupka protiv Branimira Gvozdenovića, potpredsjednika Skupštine Crne Gore, a u vezi sa porijeklom novca kojim je Gvozdenović finansirao školovanje svoje djece na prestižnim univerzitetima u Milanu i Londonu, saopšteno je iz te NVO.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a, pokazuju da je Gvozdenović za školovanje svoje djece na prestižnim evropskim fakultetima u periodu od 2007. do 2016. godine potrošio najmanje 370 hiljada eura.

"Istovremeno, za vrijeme studija (2007 – 2016), članovi porodice Gvozdenović prihodovali su ukupno 330 hiljada eura, što znači da, sve i u slučaju da za to vrijeme nisu imali apsolutno nikakve troškove života, opet ne bi bili u mogućnosti da izdvoje toliki novac, već bi im falilo dodatnih 40 hiljada eura. Dodatno, Branimir Gvozdenović je na pitanje novinara o porijeklu novca kojim su finansirane studije odgovorio da je „imao pomoć šire rodbine“, što nije evidentirano u njegovim imovinskim kartonima, kao ni eventualni drugi izvori „pomoći“ poput pozajmice ili stipendija", ističu iz MANS-a.

Iz te NVO zahtijevaju da ASK, kao krovna antikorupcijska institucija u državi, iskoristi svoja jasno definisana zakonska ovlašćenja i utvrdi osnov sticanja novca koji je potrošila porodica funkcionera koji je za vrijeme privatizacije KAP-a bio ministar za ekonomski razvoj, da bi potom za vrijeme, kako navode iz MANS-a, najintenzivnijeg perioda nelegalne gradnje u Crnoj Gori, bio resorni ministar za urbanizam.

Dodaju i da je MANS tužilaštvu u posljednjih petnaestak godina podnijela više krivičnih prijava u kojima je Branimir Gvozdenović sumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Sve te prijave, kako kažu iz MANS-a, stoje i dalje nerazriješene, ili su u međuvremenu odbačene. Sve to, smatraju, otvara veliki prostor za sumnju u zakonitost porijekla novca kojim je plaćeno školovanje u inostranstvu.

"U međuvremenu, crnogorski građani već godinama svjedoče rastućem jazu između njih i vladajuće elite i njihovih porodica. Tako, dok prosječan crnogorski građanin nailazi na ogromne probleme da svojoj djeci pruži kvalitetno obrazovanje kao osnov za uspješan život, čak i ne pomišljajući na opciju školovanja na stranim univerzitetima, djeca crnogorskih funkcionera se po pravilu školuju na najboljim evropskim školama I fakultetima. Iako su podaci o troškovima tih studija lako provjerljivi I dostupni, crnogorske institucije i dalje ne pokazuju volju da iste uporede sa zvaničnim prihodima, čime bi prostom matematikom došli do podataka o tome da li su crnogorski funkcioneri zaista bili u mogućnosti da to I priušte svojim potomcima, kao i koje je porijeklo tog novca", ističu iz MANS-a.

Iz te NVO poručuju da će se i ubuduće baviti istragom imovine i prihoda državnih funkcionera i sa njima povezanih lica, ali i da isto očekuju i od institucija kojima je to nadležnost, čime bi se, kako navode, crnogorskoj javnosti konačno poslala poruka kako institucije zaista rade svoj posao.

Bonus video: