Ministarstvo zdravlja: 28 doktora završilo kurs na temu prehospitalnog zbrinjavanja traume

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je u Centru za kontinuiranu edukaciju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć nastavljena i edukacija medicinskih sestara i tehničara
1 komentar(a)
ljekari, Foto: Boris Pejović
ljekari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2016. 18:47h

Tokom četiri mjeseca ove godine 28 doktora medicine uspješno je završilo kurs na temu prehospitalnog zbrinjavanja traume, čime je zaokružena edukacija svih ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u toj oblasti.

Kurs traje četiri godine i njegov sertifikat međunarodno je akreditovan.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je u Centru za kontinuiranu edukaciju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć nastavljena i edukacija medicinskih sestara i tehničara.

„Od janura do kraja aprila 40 medicinskih sestara i tehničara iz svih crnogorskih gradova, uspješno je završilo edukaciju i treninge iz oblasti kardiopulmonalne reanimacije, upotrebe automatskog spoljašnjeg defibrilatora, održavanja prohodnosti disajnih puteva, postavljanja pacijenta u bočni koma položaj, kao i dijela koji se odnosti na krvarenje, metode zaustavljanja krvarenja i terapijski pristup pacijentu sa krvarenjem“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su svi medicinski tehničari prošli obuku, koja je obuhvatila teorijski dio, video prezentaciju navedenih oblasti i treninge na fantom lutkama.

„Shodno Planu kontinuirane medicinske edukacije, za sve nivoe zdravstvene zaštite, koji je krajem 2015. godine, usvojilo Ministarstvo zdravlja, ljekari i medicinske sestre i tehničari iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, prisustvuju svim predavanjima, koje organizuje Centar za nauku Kliničkog centra Crne Gore, iz oblasti koje su vezane za pružanje hitne medicinske pomoći“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: