Toplije vrijeme, vjetar i kiše očistili vazduh u Podgorici

Razloge za bolji kvalitet vazduha u gradu, nadležni iz Agencije vide, prvenstveno, u boljim meteorološkim uslovima
1 komentar(a)
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2016. 15:45h

Vazduh u Podgorici tokom marta nije sadržao povećanu koncentraciju PM10 čestica, pokazale su analize vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

"Tokom marta evidentiran je značajno bolji kvalitet vazduha u Podgorici po osnovu svih mjerenih parametara", saopšteno je iz ove Agencije.

Prema rezultatima mjerenja kvaliteta vazduha na teritoriji Podgorice, nije bilo prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica, kao ni prekoračenja graničnih vrijednosti za ostale polutante.

Razloge za bolji kvalitet vazduha u glavnom gradu, nadležni iz Agencije vide, prvenstveno, u boljim meteorološkim uslovima, odnosno povećanju temperature vazduha, ali i južnom i sjevernom vjetru. Toplije vrijeme uslovilo je, prema navodima Agencije, “smanjenje emisije iz individualnih ložišta koja su u funkciji grijanja domaćinstava, kao i ostalih meteoroloških faktora”.

Rezultati analize martovskog vazduha pokazuju da je maksimalna koncentracija PM10 čestica izmjerena krajem marta, odnosno 30. marta i iznosila je 41,25 mikrograma po metru kubnom.

"Napominjemo da je tokom marta zabilježeno i nekoliko epizoda pojave saharskog pijeska u vazduhu koji je takođe uticao na ukupnu koncentraciju PM čestica u prizemnom sloju atmosfere", naglašeno je iz Agencije.

Sadržaj benzoapirena, izračunat kao srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka, u martu iznosio je 2,21 nanograma po metru kubnom. Ciljna vrijednost za srednju godišnju koncentraciju benzoapirena iznosi jedan nanogram po metru kubnom.

Očekuje se da će analize kvaliteta vazduha u aprilu imati slične parametre, zbog toplog vremena i padavina.

Ranije je iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno da protekle analize kvaliteta vazduha pokazuju da rezultati ukazuju na velike razlike u odnosu na kvalitet vazduha tokom perioda grijanja i u periodu kada nema aktivnosti indiviualnih i kolektivnih ložišta.

"Tokom ljetnjih mjeseci, ukoliko nema akcidentnih situacija, poput šumskih požara, akcidenata iz industrije, zadovoljeni su svi kriterijumi i standardi kvaliteta vazduha“, tvrde iz Agencije.

Tokom decembra 27 dana vazduh bio zagađen

Kontinuirana mjerenja se obavljaju na mjernoj stanici Nova varoš, u blizini zgrade stare Vlade, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje se pored PM10 čestica i benzoapirena vrše mjerenja azot monoksida, azot dioksida, ukupnih azotnih oksida, ugljen monoksida i ostalih parametara.

Prema propisanim standardima kvaliteta vazduha srednje dnevne koncentracije PM10 čestica ne bi smjele prekoračiti graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom više od 35 dana u toku godine. Međutim, propisani standard kvaliteta vazduha na teritoriji Podgorice je prekoračen.

Samo tokom decembra prošle godine srednje dnevne vrijednosti čestica PM10 su 27 dana bile iznad propisane granične vrijednosti, u januaru je granica prekoračena dvadeset tri puta, a u februaru šesnaest puta.

Bonus video: