Centar za željeznička istraživanja: Menadžment ŽPCG ne isplaćuje redovno zarade

"Zaposleni u ŽPCG su u teškoj egzistencijalnoj situaciji i svjesni da je od dolaska Zindovića na čelo kompanije situacija u tom preduzeću iz dana u dan sve lošija“, naveli su predstavnici Centra za željeznička istraživanja
70 pregleda 0 komentar(a)
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Voz, željeznica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.05.2016. 13:44h

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) od decembra ne isplaćuje redovno zarade zaposlenima, iako je izvršni direktor kompanije, Milojica Zindović, obećao rješavanje situacije do aprila, saopšteno je iz nevladinog udruženja Centar za željeznička istraživanja.

"Nažalost obećanje ludom radovanje. Zaposleni u ŽPCG su u teškoj egzistencijalnoj situaciji i svjesni da je od dolaska Zindovića na čelo kompanije situacija u tom preduzeću iz dana u dan sve lošija“, naveli su predstavnici Centra za željeznička istraživanja.

Oni su kazali da Zindović, sada kada radnici nemaju osnovnih sredstava za život, ćuti i krivicu prebacuje na državu.

"Zindović nije vodio računa o zaposlenima kada je potpisivao milionske ugovore, uplaćivao milionske iznose za remont voznih sredstava i puštao u saobraćaj neispravna vozna sredstva, pri isplatama sudskih troškova, raznih vještačenja i mišljenja kojima su pravdane nezakonite odluke, kupovina stanova i njihova nezakonita dodjela“, kazali su predstavnici nevladinog udruženja.

Oni su dodali da Zindović, kao odgovorna osoba u firmi, ne razmišlja ni o mašinovođama koji bi, kao najvažnija karika u procesu prevoza putnika, trebalo da budu fizički i psihički sposobni za obavljanje najodgovornijih poslova u ŽPCG.

"Ko garantuje bezbjednost putnika ako su mašinovođe gladne, žedne i psihički opterećene egzistencijom porodica, što je slučaj i sa 400 zaposlenih u ŽPCG. Zaposleni su dočekali pvomajske praznike i Vaskrs bez obećane zarade i prazne trpeze, a dio mašinovođa je morao da traži godišnji odmor jer nijesu imali za prevoz do radnog mjesta“, navodi se u saopštenju.

Iz Centra su kazali da imaju informaciju da je dijelu mašinovođa ponuđeno rješenje u vidu akontacije od 50 EUR.

"Da li poslodavac smatra da tom ponudom rješava egzistencionalno pitanje mašinovođa ili samo problem njihovog prevoza do radnog mjesta kako proces rada u ŽPCG nebi bio obustavljen“, pitali su iz Centra.

Bonus video: