Ako dobiju dozvolu radiće i poslije podne

Druga smjena u vrtiću bi počinjala u 15, a završavala u 22 sata
201 pregleda 2 komentar(a)
vrtić "Poletarac", Foto: Vrtić "Poletarac"
vrtić "Poletarac", Foto: Vrtić "Poletarac"
Ažurirano: 03.05.2016. 16:41h

Ministarstvo prosvjete razmatra izdavanje saglasnosti na elaborat o produženom radu vrtića. Inicijativu za uvođenje popodnevne smjene u vrtićima, koja bi počinjala od 15 časova, a trajala do 22 časa pokrenula je Javna predškolska ustanova “Đina Vrbica”.

Prema riječima pomoćnice direktora ove ustanove, Milene Mijović, prvi vrtić koji bi od septembra imao dvije smjene, ukoliko Ministarstvo da saglasnost, bio bi “Poletarac 2“, koji se nalazi kod Krivog mosta na Zabjelu. Prva faza projekta bi obuhvatila oko 80 mališana.

Mijović dodaje da bi se uvođenjem druge smjene riješio problem velikog broja djece u vaspitnim jedinicama, a istovremeno bi bila otvorena i nova radna mjesta.

„Za realizaciju planiranog programa za 80 djece, potrebno je angažovanje četiri vaspitača, medicinske sestre, radnice na održavanju higijene i kuvarice“, kazala je Mijović.

U saradnji sa NVO Udruženjem “Roditelji”, urađena je onlajn anketa, koju je ispunilo 356 ispitanika. Na pitanje „Da li mislite da vrtići treba da rade i u popodnevnim satima?“, 95 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, a pet odsto negativno. Na pitanje „Da li ste zainteresovani da vaše dijete pohađa popodnevni program od 15 do 22 sata?“, 53 odsto anketiranih roditelja je odgovorilo sa „da“, 38 odsto sa „u ovom trenutku ne“, a devet odsto „ne“.

Ukoliko JPU „Đina Vrbica“ dobije suglasnost na elaborat, roditelji će moći da biraju da li da dijete pošalju u prvu ili drugu smjenu.

Na ovaj način će se, prema riječima Mijovićeve, izaći u susret velikom broju djece čiji roditelji rade u popodnevnim časovima, dodajući da bi ovaj program, trebalo da se uvede i u druge vaspitne jedinice.

Bonus video: