Milanka Simović predložena za v.d. direktora

Novoformirano društvo će imati mogućnost naplaćivanja naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra
155 pregleda 0 komentar(a)
Komovi, Foto: Arhiva Vijesti
Komovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.05.2016. 16:36h

Do izbora izvršnog direktora, u predlogu odluke o osnivanju privrednog društva „Regionalni park Komovi za teritoriju glavnog grada“ se, za privremenog vršioca dužnosti direktora predlaže se Milanka Simović

Prema predlogu odluke o osnivanju, društvo će imati mogućnost naplaćivanja naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra.

Predlogom odluke je, pored ovakvog načina prikupljanja novca, predviđeno da će se finansiranje djelatnosti, koje imaju karakter djelatnosti od javnog interesa, vršiti iz prihoda Društva, budžeta Glavnog grada, kao i donacija i drugih izvora.

Prema predlogu odluke o osnivanju privrednog društva „Regionalni park Komovi za teritoriju glavnog grada“, koji će se naći pred odbornicima Glavnog grada 16. maja, društvo bi bilo nadležno za obavljanje djelatnost nacionalnih parkova, odnosno, prirodnih rezervata, uključujući zaštitu divljači.

„Prilikom proglašenja Regionalnog parka Glavni grad se vodio saznanjima o ekološkim vrijednostima tog područja, odnosno bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta, tako da zaslužuju da dobiju odgovarajući nivo zaštite i upravljanja“, navedeno je u obrazloženju predloga odluke.

Obaveza društva biće, između ostalog, da čuva, unapređuje i promoviše Regionalni park „Komovi“, kao i da organizuje službu zaštite.

Područje planinskog masiva Komovi, koji se nalazi na teritoriji Podgorice, je odlukom Skupštine Glavnog grada od 17. februara 2015. godine proglašeno Regionalnim parkom. Ovom odlukom je, prema obrazloženju predloga, određeno da će Skupština Glavnog grada donijeti odluku o osnivanju privrednog društva i to u roku od šest mjeseci od dana njenog stupanja na snagu.

Za upravljača parka je, u skladu sa odlukom, Glavni grad odredio Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, do donošenja akta o osnivanju privrednog društva.

Bonus video: