Kritika rada samo pred starješinom

“Na telefonski poziv odgovoriti nakon dva, tri zvonjenja, poslije pozdrava postaviti pitanje “Kako mogu da vam pomognem”
51 pregleda 7 komentar(a)
Nebojša Kavarić, Foto: Luka Zeković
Nebojša Kavarić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.05.2016. 16:23h

Podgorički Dom zdravlja usvojio je u februaru Poslovno - etički kodeks, a ovog mjeseca trebalo je da bude sprovedena i prva ocjena profesionalnog ponašanja zaposlenih u toj ustanovi. Kodeks, čiji je cilj unapređenje profesionalnog i stručnog obavljanja poslova, propisao je jasna pravila ponašanja i oblačenja, etičkih normi, za rukovodioce i zdravstvene radnike.

Iz Doma zdravlja “Vijestima” nijesu odgovorili da li je sprovedena prva ocjena ponašanja zaposlenih, kako je najavljeno, kao ni kako je ocijenjeno ponašanje zaposlenih bilo u prvom kvartalu ove godine.

U dokumentu piše da je zaposleni dužan da čuva dostojanstvo i ugled Doma zdravlja i da ne smije da učestvuje u aktivnostima koje bi štetile tome. Precizirano je da su u toj ustanovi zabranjene sve političke aktivnosti, kao i pušenje, upotreba alkoholnih pića i opojnih sredstava. Piše i da je zaposleni dužan da afirmativno govori o rezultatima postignutim u Domu zdravlja, a da o uočenim nedostacima u organizaciji i radu hitno obavijesti neposrednog rukovodioca.

“Nedopustivo je da zaposleni kritički ocjenjuje rad zdravstvene ustanove u bilo kojoj prilici, osim na službenim sastancima koji se organizuju u Domu zdravlja”, piše u kodeksu koji je donio direktor Nebojša Kavarić. Kodeksom je predviđeno i da zaposleni treba da izgrade prijatan profesionalni odnos u međusobnoj kolegijalnoj saradnji, kao i sa pacijentima i poslovnim partnerima. Piše da ne smiju da ispoljavaju neraspoloženje i iznose lične probleme, ali i da sa pacijentima treba da zauzmu empatijski stav, te ne reaguju agresivno, arogantno i suviše emotivno i upuštaju se verbalnu raspravu.

Poslovno - etički kodeks zabranjuje zaposlenima da se bave pojedinostima iz privatnog života kolega i da druge ne opterećuju svojim. U razgovoru sa pacijentima, pratiocima, kolegama i partnerima nikada ne treba da govore povišenim tonom, koriste neformalne izraze, sleng i imitacije... Obavezno je, kako piše u dokumentu, oslovljavati pacijente sa “vi”, bez obrzira na godine, pol, zvanje, obrazovanje i društveni položaj. Dokument propisuje i pravila ponašanja u telefonskoj komunikaciji, a zaposleni su dužni da redovno provjeravaju e-mail poštu i da odgovaraju u roku od 24 sata.

“Zaposleni je dužan da se pridržava opštih pravila... pa na poziv treba odgovoriti najkasnije nakon dva, tri zvonjenja, izgovoriti riječi pozdrava i naziva organizacione cjeline Doma zdravlja, postaviti pitanje u formi “Kako mogu da vam pomognem”, jasno je propisano u kodeksu. Jasna pravila u kodeksu su prvi put definisana i za oblačenje, tačnije poslovni izgled zaposlenih. “Ekstravagancija nije poželjena karakteristika zdravstvenog radnika i drugih zaposlenih u ustanovi”, piše u kodeksu.

Protjerani minjaci, šminka i nakit treba da budu diskretni

Žene, prema dokumentu, ne smiju da nosi prekratku i preusku uniformu, šminka treba da bude diskretna i usklađena sa opštim izgledom, kao i frizura, dok nakit treba da bude diskretan. Piše i da muškarci moraju uvijek da imaju čistu, urednu i podšišanu kosu, a ukoliko nose bradu ili brkove, treba posebno da vode računa o tome, zaključuje se u kodeksu.

Da pacijente ne šalju kod privatnika

Zaposlenima je, po kodeksu, strogo zabranjeno i da pacijente upućuju kod privatnika.

Piše da se pacijentima koji imaju pravo na usluge u skladu sa zakonom ne smije preporučivati pružanje tih usluga “u drugoj zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi u kojoj zaposleni obavlja dopunski rad ili u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi sa kojom Fond za zdravstveno osiguranje nema zaključen ugovor, odnosno u bilo kojoj privatnoj praksi”.

Takođe je strogo zabranjeno da se pacijenti navode na utisak da će brže i pod povoljnijim uslovima ostvariti zakonom propisana prava pod uslovom da ih plate, ali i da za ostvarivanje prava nijesu obezbijeđena sredstva na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Bonus video: