MUP: Sredstva prinude u svim slučajevima zakonito upotrijebljena

„U 24 slučaja izvršene kontrole imale su za rezultat konstatovanje izvjesnih propusta ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika i preduzete mjere. U preostalih 28 slučajeva, nijesu utvrđene nepravilnosti“, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUO)
75 pregleda 3 komentar(a)
Policija, Foto: Savo Prelević
Policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2016. 12:20h

Službenici Uprave policije su prošle godine upotrijebili sredstva prinude u 297 slučajeva i nadležni starješina je utvrdio da nije bilo kršenja zakonskih propisa.

U Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije izvršene su 52 kontrole – provjere zakonitosti postupanja službenika policije, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nepravilnostima i nezakonitostima u radu.

„U 24 slučaja izvršene kontrole imale su za rezultat konstatovanje izvjesnih propusta ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika i preduzete mjere. U preostalih 28 slučajeva, nijesu utvrđene nepravilnosti“, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Izvršene su kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja na osnovu 52 pritužbe građana na postupanje službenika Uprave policije. „Od tog broja, ocijenjeno je da su tri pritužbe osnovane, a za preostalih 49 pritužbi da su neosnovane“.

Rukovodiocima organizacionih jedinica Uprave policije upućeno je 76 pritužbi građana na postupanje policijskih službenika.

Ocijenjeno je da je 75 pritužbi neosnovano, dok je za jednu pritužbu utvrđeno da je osnovana.

Službenici Uprave policije MUP-a su upotrijebili sredstva prinude u 297 slučajeva.

„Na osnovu zakonskog ovlašćenja, nadležni starješina Uprave policije ocijenio je da su sredstva prinude u svim slučajevima zakonito upotrijebljena“, kaže se u Izvještaju MUP-a o radu i stanju u upravnim oblastimau 2015. godini.

Nadležne organizacione jedinice podnijele su desetkrivičnih prijava protiv deset službenika Uprave policije, zbog osnovane sumnje da su počinili 12 krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti.

Podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv pet službenika Uprave policije, zbog počinjenih šest prekršaja iz zakona o javnom redu i miru i zaštiti od nasilja u porodici.

Zbog težih povreda službene dužnosti, neposredni rukovodioci organizacionih jedinica podnijeli su predloge za pokretanje disciplinskog postupka protiv 109 policijskih službenika.

„Zbog lakših povreda službene dužnosti, neposredni rukovodioci organizacionih jedinica su izrekli 38 disciplinskih mjera – novčanih kazni protiv službenika Uprave policije“, kaže se u Izvještaju MUP-a.

Bonus video: