Čika Đorđije još bije svoje bitke

Đorđije će ostati upamćen kao najstariji stanovnik Beransela i jedno od prepoznatljivih lica dugogodišnje borbe tog sela sa institucijama zbog odlaganja otpada na Vasovim vodama
152 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2016. 13:12h

Izdavanje dozvole za postavljanje spomenika najstarijem Beranselcu i simbolu građanskog aktivizma, preminulom Đorđiju Tomoviću nije u nadležnosti lokalne uprave, već Ministarstva kulture.

To je suština odgovora koji je poslije mjesec dana stigao rukovodstvu Mjesne zajednice Beranselo.

Oni su se Opštini obratili zahtjevom da postave spomen-obilježje na mjestu nekadašnjih protesta Beranselaca protiv izgradnje regionalne deponije.

Tako će spomen bista od bronze u prirodnoj veličini, koju je po narudžbi izradio akademski vajar Luka Radojević, još neko vrijeme kupiti prašinu u jednoj kolibi u Beranselu.

“Mi smo se obratili Opštini i čekali mjesec. Sada je stigao odgovor koji znači da se čitav posao postavljanja biste prolongira. Tako ga ja tumačim“, kazao je predsjednik MZ Slobodan Lončar.

U odgovoru iz Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti, piše da se spomenici po vanrednom postupku mogu postavljati kada se donese odluka u lokalnom parlamentu, što je predviđeno za treći kvartal ove godine.

„Ali, kako se može razumjeti, i poslije toga Opština bi morala da traži saglasnost resornog minisarstva“, rekao je Lončar.

Legendarni starac iz Beransela preminuo je u dubokoj starosti ali je, kažu mještani, odnio pobjedu nad kulturnim i životnim obrascem koji je nametnula crnogorska vlast - praveći od građana poslušnike.

Đorđije će ostati upamćen kao najstariji stanovnik Beransela i jedno od prepoznatljivih lica dugogodišnje borbe tog sela sa institucijama zbog odlaganja otpada na Vasovim vodama.

Đorđije je uvijek bio među prvim mještanima na blokadi gradskog smetlišta na Vasovim vodama, nadomak njihovih kuća i među prvima su mu stigli i pozivi za informativne razgovore u policiji, zatim za Sud za prekršaje, a potom i za izdržavanje osmodnevne zatvorske kazne na koju, ipak, nije otišao.

Tada je izrazio spremnost da ide u zatvor, samo je dodao da ne zna kako će izdržati bez engelskog čaja, koji je spremao svako jutro još od kada se vratio iz Engleske, gdje je zaradio penziju.

“Ići ću u zatvor. Nijesam kriv, pa nek se čune da su zatvorili jednog starca na pravdi Boga. Vasove vode su dvjesta metara od prvih kuća. Božja priroda tako daje da svakoga dana od četiri sata poslije podne duva noćnik, a taj vjetar - dim, otrovne i neprijatne mirise sa deponije tjera najprije prema ovim kućama, pa onda prema naseljima i čitavom gradu. Pa bogami je to velika šteta, to ne treba samo ja da branim nego i čitav grad da skoči. Ali, ljudi se plaše i to mi nikako nije jasno. Neote, nego šute. Boje se od vlasti. A što će se bojati, kad vlasti ne rade pravilno“, govorio je čika Đorđije.

Fotografija na kojoj se vidi kako Tomović blokira policijski automobil postala je jedan od simbola borbe Beranselaca, ali i građanskog aktivizma u Crnoj Gori. Beranselci su odnijeli pobjedu nad sistemom, kada je država neposredno prije lokalnih izbora u martu prošle godine odustala od daljeg odlaganja smeća na Vasovim vodama.

Đorđije, ipak, nije dočekao sanaciju najvećeg divljeg smetlišta na sjeveru Crne Gore, koja se najavljuje već dvije godine.

Mještani Beransela su u saradnji sa Ekološkim pokretom “Ozon” pokrenuli inicijativu za ustanovljavanje nagrade za ekološki aktivizam koja će nositi ime najstarijeg Beranselca Đorđija Tomovića, kao i postavljanje njegove biste na mjestu nekadašnjih protesta.

Značajna sredstva za izradu biste skupljana su isključivo od dobrovoljnih priloga. Bista je završena prije dva mjeseca i dopremljena je u Berane, ali će se, sva je prilika, čekati još neko vrijeme na njeno postavljanje.

Galerija

Bonus video: